Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Brexit: UE, aproape de o ÎNȚELEGERE cu Marea Britanie
WhatsApp
UE şi Marea Britanie ar putea să ajungă la un consens privind problema graniţei irlandeze înainte de 12 martie, potrivit agenţiei dpa. Este data la care deputaţii britanici ar trebui să supună iarăşi la vot acordul dintre Guvernul May şi Bruxelles, cu privire la Brexit.

O serie de voturi-cheie cu privire la Brexit sunt aşteptate în parlamentul de la Londra la 12, 13 şi 14 martie, în primul rând urmând să fie reluat votul asupra acordului de divorţ respins în ianuarie de deputaţii britanici, acord care se referă şi la controversata problemă a graniţei irlandeze.

Theresa May a încercat o renegociere a documentului, dar Bruxellesul se opune ferm atât relansării discuţiilor, cât şi stabilirii unui termen-limită cu privire la aşa-zisul "backstop", clauză prin care Regatul Unit s-a angajat să rămână în uniunea vamală europeană şi Irlanda de Nord să rămână aliniată anumitor norme ale pieţei unice europene până când s-ar ajunge la o înţelegere mai bună care să evite reapariţia unei ''frontiere dure'' între Irlanda şi Irlanda de Nord.

 

Ce se întâmplă dacă pică acordul Brexit

 

Dacă acordul de retragere "pică" din nou în parlament la 12 martie, deputaţii vor vota asupra unei ieşiri a ţării din UE fără un acord ("no-deal Brexit"), iar dacă resping ieşirea din UE fără un acord va urma un alt vot prin care Londra să solicite Bruxelles-ului o amânare a termenului la care este prevăzută retragerea oficială, 29 martie.

Theresa May, care iniţial s-a opus unei amânări, pare să accepte în prezent ideea, cu condiţia să nu se întârzie mai mult de luna iunie.

Joi, diplomaţi ai UE au declarat pentru dpa că o astfel de amânare este aproape inevitabilă în momentul de faţă. În cazul în care amândouă părţile vor fi de acord asupra acestui aspect, problema se va afla pe agenda următorului summit al liderilor UE din 21-22 martie.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri principale Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel