Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Brazilia. Fiica unor români s-a aliat cu o grupare de „clarvăzători” conaționali, pentru a le lua toată averea: Cum a furat 137 de milioane de euro
WhatsApp
Timp de trei ani, fiica unor români s-a aliat cu o grupare de „clarvăzători” conaționali pentru a fura operele de artă, bijuterii și ceasuri de o valoare totală de 137,48 milioane de euro. Operațiunea „Apus de soare” desfășurată în Rio de Janeiro, Brazilia, a fost numită după una dintre cele mai valoroase picturi ale artistului Tarsila do Amaral, pe care familia de români o deținea.

Potrivit investigațiilor, 21 de bijuterii și trei ceasuri Rolex, obiecte evaluate la 1.151.508 euro, au fost preluate de bandă. Schema a avut ca rezultat și furtul a 16 opere de artă, comori semnate de nume precum Cicero Dias, Alberto Guignard, Di Cavalcanti și Rubens Gerchman, pe lângă Tarsila.

Din casa Rozei Stănescu Nicolau au fost recuperate 11 lucrări. Polițiștii au spart ușa imobilului de pe Rua Maria Quitéria, unde au găsit-o pe fiica victimei, Sabine, și pe proprietara apartamentului, care a încercat să fugă pe geam. 

„Tablourile erau ambalate corespunzător, ca și cum ar fi deja gata de vânzare”, a explicat Nilton Thaumaturgo, șeful Serviciului de criminalistică regional, care a făcut o evaluare preliminară a originalității pânzelor.

 

Românii pretindeau că sunt clarvăzători

 

Această poveste implică două familii de origine română: cea a lui Jean Boghici, un respectat negustor de artă și colecționar de artă stabilit în Brazilia, care a murit în urmă cu șapte ani, și cea a membrilor bandei, formată din oameni care pretindeau că sunt clarvăzători.

Potrivit anchetei, în ianuarie 2020, la părăsirea unei sucursale a băncii din Copacabana, văduva lui Boghici, acum în vârstă de 82 de ani, a fost abordată de Diana Rosa Aparecida Stanesco Vuletic. Prezentându-se ca o clarvăzătoare, ea a spus că fiica văduvei este bolnavă și va muri în curând. Ea a convins-o pe victimă să meargă în apartamentul său, din Copacabana, unde ar fi asistat la „tragicul eveniment”. Diana Rosa și-a luat victima și au mers la Leme, un al doilea clarvăzător, identificat ca Jacqueline Stănescu, care a confirmat „predicția”.

În căutarea unei „soluții”, văduva a fost dusă în casa Rozei Stănescu Nicolau, cunoscută sub numele de Mãe Valéria de Oxóssi, de pe Rua Maria Quitéria. Acolo, ea a oferit „lucrări spirituale” pentru vindecarea Sabinei. Pentru aproximativ 1 milion de euro. Văduva a vorbit cu fiica ei – deja implicată în escrocherie – și i s-a spus să accepte propunerea și să aranjeze plata. Transferurile au fost efectuate în perioada 22 ianuarie – 5 februarie 2020. Doi beneficiari au fost: Ronaldo Ianov și Slavko Vuletic.

 

Sabine a început să-și izoleze mama

 

La câteva zile de la începutul tratamentului spiritual, Sabine a început să-și izoleze mama de oamenii cu care locuia în mod regulat. De asemenea, a concediat lucrătorii domestici, pe motiv că nu-i mai poate păstra în timpul pandemiei. Cu acces la proprietate, persoane legate de presupusul tratament spiritual au profitat de aceste ocazii pentru a ridica obiecte de valoare din apartament. Ei au susținut că obiectele au fost blestemate și ar trebui „rugate”.

În februarie 2020, suspectă de implicarea fiicei sale cu falșii clarvăzători, românca văduvă a decis să suspende plățile. De acolo, victima a fost amenințată de Sabine cu un cuțit la gât. Și Rosa, sau „Mama Valéria” a început să meargă la apartament pentru a o amenința personal. În septembrie 2020, românca a făcut 38 de noi transferuri către Gabriel Nicolau, fiul Rosei, în valoare totală de aproximativ 800.000 euro. Departe de prieteni și rude din ianuarie 2020 până în aprilie 2021, văduva a trăit într-o situație foarte dificilă.

 

Operațiunea „Apus de soare”

 

La destrămarea grupării, Poliția Civilă a arestat-o ​​pe Sabine și alte trei persoane: Jacqueline Stănescu, Rosa Stănescu Nicolau și Gabriel Nicolau. Diana Rosa Aparecida Stanesco Vuletic și Slavko Vuletic au primit mandate de arestare, dar sunt încă în libertate. Suspecții sunt acuzați de delapidare, tâlhărie, extorcare și asociere criminală.

Rosa este mama lui Gabriel, care a primit transferuri bancare de la văduva româncă, și sora Dianei Rosa, care, la rândul ei, este fiica lui Slavko Vuletic și nora lui Ronaldo Ianov – ambii au primit sume din extorcări. Jacqueline, o altă „clarvăzătoare”, este verișoara Dianei și Rosei.

Cinci dintre lucrările furate au fost vândute de Sabine galeriei de artă a lui Ricardo Camargo din São Paulo. Dealerul a explicat că, cunoscând familia Boghici, nu bănuia nimic. A returnat trei dintre ele. Alte două au fost revândute în 2021 lui Eduardo Constantini, fondatorul Muzeului de Artă Latino-Americană (Malba), din Buenos Aires, Argentina. Colecționarul a emis o notă în care spunea că a achiziționat lucrări prin galeristul Ricardo Camargo și că „două dintre aceste lucrări au aparținut fiicei lui Boghici”

 

Românca a evadat din apartamentul în care era închisă

 

Închisă în propria casă, în aprilie 2021, văduva româncă a folosit o cheie de rezervă și a evadat din apartamentul în care era ținută. Ea a mers la casa unei prietene în căutarea ajutorului pentru a suna o clinică de psihiatrie și a cere internarea fiicei ei. Sabine a fugit și nu a fost văzută de atunci de mama ei.

Potrivit avocatului Gilberto da Cruz Ribeiro, în ianuarie a acestui an, văduva româncă și-a denunțat fiica și întreaga schemă pusă la cale de aceasta.

„Mi-a luat aproape un an ca să depun plângerea. Eram foarte speriată și cu sentimentul unei mame: Cum pot să-mi raportez fiica?”, a spus văduva româncă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel