Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Benzina și motorina s-ar putea ieftini. Prețul petrolului continuă să scadă, țările OPEC au intrat în panică
WhatsApp
Țările membre OPEC par panicate, după ce prețul petrolului continuă să scadă indiferent de deciziile pe care le iau. 
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: pixabay.com

OPEC+ a convenit să amâne o creștere planificată a producției de petrol pentru lunile octombrie și noiembrie, după ce prețul petrolului a atins cel mai scăzut nivel din ultimele nouă luni, au declarat joi pentru Reuters trei surse din cadrul grupului de producători.

Prețul petrolului a scăzut, la fel ca și alte clase de active, din cauza îngrijorărilor privind o economie globală slabă și a scăderii economiei din China, cel mai mare importator de petrol din lume.

"Este stabilit", a spus una dintre surse.

Această veste a crescut prețurile petrolului la un nivel insignifiant, cu peste 1 dolar, iar contractele futures pentru Brent LCOc1 erau tranzacționate la 73,72 dolari pe baril la ora 14:08 GMT. Prețul scăzuse la cel mai mic nivel al acestui an miercuri.

Creșterea planificată era de 180.000 de barili pe zi, parte din cei aproximativ 5,86 milioane de barili pe zi pe care OPEC+ le menține în rezervă, echivalentul a aproximativ 5,7% din cererea globală.

Săptămâna trecută, OPEC+, format din Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliați conduși de Rusia, era pregătit să continue cu creșterea.

Îngrijorare în rândul marilor țări producătoare că prețul petrolului s-ar putea prăbuși

 

Orice decizie a OPEC+ ar putea fi percepută negativ de piață.

"Creșterea producției ar duce piața într-un surplus semnificativ începând din primul trimestru al anului 2025. Pe de altă parte, amânarea ar putea fi interpretată ca o recunoaștere târzie de către OPEC că cererea de petrol este slabă."

Analista RBC Capital, Helima Croft, a declarat că ar putea fi prudent ca OPEC+ să aștepte până în decembrie înainte de a introduce volume suplimentare de petrol.

Creșterea planificată pentru octombrie era prevăzută să provină din partea membrilor OPEC+ care au convenit în iunie să renunțe la cea mai recentă serie de reducere a producției grupului - o reducere de 2,2 milioane de barili pe zi de către opt țări - din octombrie 2024 până în septembrie 2025.

Restul reducerilor de 3,66 milioane de barili pe zi, convenite în etapele anterioare, vor rămâne în vigoare până la sfârșitul anului 2025.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
pixel