Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Belgienii sunt scandalizați de cazul lui Gheorghe, șoferul român mort pe autostradă: "Eu mă urcam pe pod să fac cu mâna mașinilor. Azi, tinerii aruncă capace de canalizare"
WhatsApp
Locuitorii unui oraș din apropierea tragicului accident în care șoferul român, Gheorghe Tibil, și-a pierdut viața fiind lovit de un capac de canalizare aruncat de pe un pod, sunt îngroziți. 
Foto: Roula Ambandijdis / Sursă: standaard.be

În orașul valon, Andenne, moartea șoferului român, Gheorghe Tibil, este subiectul principal de dezbatere. Comunitatea e îngrozită și mulți își ridică semne de întrebare cu privire la comportamentul tinerilor din generația de astăzi. 

”Înainte mă urcam pe pod să fac cu mâna mașinilor. Tinerii de azi, aruncă capace de canalizare în ele” 

 

Roula Ambandjidis, o bătrână în vârstă de 80 de ani, locuiește într-o casă cu priveliște directă spre podul cu pricina. Femeia a povestit că, în urmă cu nouă luni, a dat peste un grup de tineri dubioși pe acel pod care au comentat când aceasta a trecut pe lângă ei, și de atunci îi este teamă să mai meargă acolo. ”Nu-mi amintesc exact ce au făcut și ce au spus. Tot ce îmi amintesc este că erau mai multe persoane într-o mașină și mi-a fost frică pentru că păreau ciudați. De atunci, nu am mai îndrăznit să merg singură pe pod.”, explică bătrâna pentru publicația De Standaard. 

Locuitorii din Andenne susțin că utilizarea drogurilor, în special de protoxidul de azot, a devenit o problemă tot mai mare în zonă. Tragedia a stârnit discuții despre comportamentul tinerilor și despre necesitatea unei intervenții urgente pentru a aborda această problemă.

„Acum 15 ani, tinerii inhalau gaze mai ușoare. Astăzi nu mai este un lucru, acum protoxidul de azot este mult mai popular aici”, spune Elyssa Mathieu (30 de ani), în timp ce îi face Colette Delvaux (75 de ani) o manichiură în salonul ei de unghii.

„Soția lui stătea lângă el? Ce tragic. Am pielea de găină. Ce traumă”, continuă Delvaux.

„Este rușinos pentru părinții lor. Dacă ar fi copiii mei, nu i-aș lăsa să iasă din casă pentru tot restul vieții”, spune Mathieu.

„Incident arată cum este această generație. Tinerii devin din ce în ce mai antisociali pentru că părinții nu mai au timp să vorbească cu copiii lor. Ei fac ce vor. Pe vremea mea, părinții mei spuneau: dacă prietenii tăi sar de pe pod, vei sari și tu? Se pare că acești tineri nu au auzit niciodată asta.”

 „Când eram tânără, stăteam pe pod să fac cu mâna mașinilor. Tinerii de astăzi aruncă capace de canalizare în ele”, adaugă Delvaux. 

”Cred că plictiseala joacă un rol important în acest tip de comportament” 

 

Centrul orașului Andenne este mic. Nu există mai mult de câteva magazine de fructe și legume, o patiserie, un magazin second-hand și câteva cafenele de văzut. Grupuri de adolescenți stau pe băncile din piață. Azzdine Ben Jelloun (17), Jeremy Boussart (28) și prietenii lor au ales terasa cafenelei Hop'n Bar.

„Acesta este singurul loc din Andenne unde te poți relaxa”, spune Ben Jelloun.  Tânărul auzit ce s-a întâmplat weekendul trecut în orașul natal. Îi vine greu să creadă că tinerii au mers atât de departe doar pentru că ar fi fost sub influență drogurilor. 

„Cred că plictiseala joacă un rol important în acest tip de comportament. Nu e nimic de făcut aici. Trebuie să mergi la Namur sau Liège dacă vrei să te distrezi. Poate că primarul ar trebui să schimbe asta.”, adaugă Ben. 

”Foarte trist. Dacă ești normal, nu arunci cu un capac de canalizare în mașini. Nu cred că au făcut asta doar pentru că erau drogați cu protoxidul de azot. Dar, în orice caz, este timpul să tratăm protoxidul de azot în același mod ca și alte droguri.”, a declarat Boussart. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel