În septembrie, secretarul ABVV (n.r. - Federația Generală a Muncii Belgiană), Bert Heightenhe, a raportat că 40 de muncitori sezonieri polonezi și români dintr-o companie pomicolă din Bekkevoort, Belgia, nu au primit nicio plată pentru munca lor și că lucrătorii au fost nevoiți să trăiască în condiții îngrozitoare.
„Am transmis apoi toate informațiile și fotografiile la inspectoratul social și la inspectorul de muncă, dar până în prezent nu am primit niciun feedback în acest sens”, spune Bert. „Este dezamăgitor, mai ales că primesc în continuare apeluri și mesaje despre exploatarea lucrătorilor sezonieri”.
Unul dintre purtătorii de cuvânt ai Leuven Anarchist Group (GAL) a spus că șapte din cei 40 de lucrători sezonieri mai erau la companie. „Sperau să fie plătiți, pentru că au primit doar o parte din salariu. Ceilalți 33 de lucrători ai companiei, care s-au întors deja în țările lor de origine, nu au primit niciun salariu sau doar o treime dintre ei. Însă duminică s-a ajuns la o dispută, în care angajatorul a vrut să-i lovească pe muncitorii români sub amenințarea cu un cuțit. Din fericire, poliția a putut fi anunțată la timp”.
„Am primit într-adevăr un raport privind o dispută la companie”, confirmă Kurt Marcoen, comisarul zonei de poliție Hageland. „Momentan nu putem oferi mai multe informații despre intervenția noastră”.
Presa italiană: „Românii nu mai vor la muncă în Italia. E o prăbușire. Caută condiții mai bune”
Patronul companiei și-a povestit pentru presa din Belgia versiunea sa. „La fermă mai stăteau câțiva români, care au fost plătiți, dar nu erau dispuși să părăsească incinta, în ciuda faptului că recolta a fost finalizată. S-a discutat, dar în niciun moment nu a fost implicată violență. Apropo, le-am prezentat la poliție chitanțele de plată. Desigur, trebuie făcută o decontare definitivă, dar aceasta nu se referă la sume mari. Împreună cu poliția, am ajuns la un acord ca muncitorii să poată să rămână peste noapte și toată lumea a plecat luni dimineața la ora 10”.
Muncitorii români sunt cazați în prezent cu voluntarii GAL. „Nu îi vom abandona. Luni am fost la un avocat pentru a-i ajuta pe acești oameni. Nu vrem ca acest caz să fie acoperit. Acei oameni trebuie să fie plătiți corect și, în viitor, trebuie să fie, de asemenea, cazați într-un mod decent”.
„Nu înțeleg toată agitația legată de locuințe”, spune pomicultorul. „Există toalete separate și săli de duș pentru bărbați și femei, plus o bucătărie comună. Avem la dispoziție și o mașină pentru ca ei să meargă să ia mâncare. Nimeni nu se plânge aici. A fost întotdeauna o atmosferă plăcută. Acești oameni au făcut o treabă bună și apreciez asta. Dar există o persoană care vine pe aici din când în când cu intenții neclare. De aceea a început să fie dispute”.
------------------------------------
Dragi cititori, pagina de Facebook a site-ului ȘtiriDiaspora întâmpină probleme din cauza unor restricții abuzive care ne limitează impactul, iar astfel nu mai putem ajunge la dumneavoastră. Dacă doriți să fiți în continuare la curent cu cele mai importante știri și evenimente din Diaspora, vă rugăm să urmăriți și noua pagină a site-ului nostru:
https://www.facebook.com/stiridiasporaexclusiv
Vă mulțumim ca sunteți alături de noi,
Echipa ȘtiriDiaspora
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News