Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Bătaie de joc la adresa badantelor în Italia: Salariu de doar 1,80 euro pe oră pentru îngrijirea constantă a unui bătrân
WhatsApp
O ofertă de muncă controversată pentru o badantă în Italia a stârnit o reacție de revoltă și indignare în rândul opiniei publice.: angajatorii voiau să ofere doar un salariu derizoriu de doar 1,80 de euro pe oră, 
Îngrijitoarele românce sunt extrem de apreciate în Italia

Persoana care a adus acest anunț în atenția publicului a dezvăluit detalii alarmante cu privire la condițiile de muncă și remunerația propuse pentru această poziție.

Conform informațiilor furnizate de presa italiană, anunțul în cauză a fost postat în regiunea Puglia și viza angajarea unei badante pentru un bătrân afectat de boala Parkinson. În schimbul serviciilor de asistență nocturnă, persoana angajată ar fi trebuit să primească doar 1,80 euro pe oră, pentru un program de lucru care acoperă intervalul 20:00 - 08:00, timp de 7 nopți pe săptămână. Aceasta înseamnă că, lunar, salariul ar fi de aproximativ 600 de euro, o sumă considerată extrem de mică având în vedere responsabilitatea și efortul necesar în acest domeniu.

 

Doar 600 de euro pe lună pentru îngrijirea constantă a unui bătrân

 

Anunțul specifica că îngrijitoarea trebuia să petreacă toate nopțile alături de bătrân, asigurându-i asistență și îngrijire constantă. Printre sarcinile acesteia se număra și necesitatea de a-l întoarce pe bătrân pe o parte atunci când era necesar, pentru a preveni riscul de sufocare, având în vedere că acesta suferea și de disfagie, o afecțiune care îi afecta capacitatea de a înghiți.

Reacțiile la acest anunț nu au întârziat să apară, cu multe voci care au condamnat ferm oferta de muncă și remunerația inacceptabil de mică pentru munca solicitată. Conform Contractului Colectiv Național al Muncii (CCNL) aplicat în prezent, salariul pentru un astfel de loc de muncă ar trebui să fie dublu față de cel oferit în anunțul respectiv. Astfel, oferta de 1,80 euro pe oră este mult sub nivelul minim acceptabil și sub standardele de muncă decentă.

În acest caz, remunerația pentru asistența nocturnă ar fi trebuit să fie între 1.296,09 și 1.601,09 de euro.

Această situație subliniază importanța protejării drepturilor lucrătorilor și necesitatea de a asigura condiții de muncă sigure pentru toți angajații, în special în domeniul îngrijirii persoanelor vulnerabile. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel