Judecătorul a decis eliberarea celor patru români care s-au dat drept „reprezentanți ai organizațiilor caritabile” pentru a frauda pelerinii de pe Camino de Santiago (n.r. - Drumul lui Iacob, un traseu de pelerinaj creștin străbătut din Evul Mediu, care are ca destinație mormântul apostolului Iacob cel Mare din Catedrala din Santiago de Compostela din Galicia).
Garda Civilă, în cadrul operațiunii „Peregrín”, i-a arestat luni pe cei patru presupuși membri ai acelei grupări criminale, rezidenți în Lugo și cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani, ca presupuși autori ai infracțiunilor de fraudă continuată și fals în documente.
Ancheta a fost declanșată în momentul în care s-a depistat anul acesta o creștere neobișnuită a apelurilor către Garda Civilă pentru a avertiza despre prezența unor presupuși colaboratori ai organizațiilor caritabile pe Camino de Santiago, pentru a solicita donații „în mod insistent” și „stânjenitor” pelerinilor. Această situație a dus la mai multe plângeri, precum și plângeri din diferite părți ale Spaniei.
Având în vedere alarma socială generată, supravegherea a fost intensificată pe Camino de Santiago și a fost declanșată o anchetă. Investigațiile au permis identificarea unui grup structurat și organizat, alcătuit din patru persoane de origine română, toți locuitori ai orașului Lugo.
Sarcinile membrilor grupului au fost perfect definite: „în timp ce femeile s-au dedicat să ceară donații și să ascundă profiturile obținute în lenjeria lor intimă pentru a nu-i găsi Poliția, bărbații au îndeplinit sarcini de supraveghere”, relatează Garda Civilă.
Uneori, când detectau femei sau persoane în vârstă care mergeau singuri sau în grupuri mici pe Camino de Santiago, „le blocau drumul cu scopul, se presupune, de a-i intimida ca să colaboreze la presupusa lor cauză caritabilă”.
Grupul a acționat de preferință în tronsoanele cu o prezență mare de pelerini, în special cele care circulă între Sarria și Paradela și între Palas de Rei și Melide, pe poteci greu accesibile. Operau mai ales dimineața, deși uneori își luau mâncare cu ei și stăteau pe Camino de Santiago toată ziua.
Pentru a înșela pelerinii, membrii acestui grup aveau documente cu sigle de identificare ale unor ONG-uri cunoscute.
Se estimează că au încasat între 4.000 și 5.000 de euro pe lună, potrivit anchetatorilor.
Acum, cei patru români sunt trimiși în judecată și dacă vor fi găsiți vinovați vor sta ani buni în spatele gratiilor.
-------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:
-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News