Peste 66.000 de mașini de transport public de persoane care au fost verificate, în perioada 2 noiembrie-13 decembrie, și peste 30.000 de amenzi date. Peste 11.000 dintre acestea au fost date pentru nerespectarea măsurilor anti-Covid-19.
Potrivit Poliției Române, controalele au vizat verificarea normelor care reglementează activitatea de transport public de persoane și a celor privind circulația pe drumurile publice, precum și a modului de respectare a măsurilor sanitare impuse în contextul pandemiei de COVID-19.
Au fost verificate 66.432 de autovehicule, fiind aplicate 30.763 de sancțiuni contravenționale, dintre care 572 pentru nerespectarea perioadelor de conducere, a pauzelor și a perioadelor de odihnă, 340 pentru încălcările prevăzute de H.G. 69/2012, 135 pentru conducere sub influența alcoolului și 584 pentru defecțiuni la sistemul de iluminare/semnalizare.
Alte 11.435 de amenzi au fost aplicate pentru nerespectarea măsurilor anti-COVID. Totodată, în urma verificărilor, au fost reținute 1.278 de permise de conducere și 645 de certificate de înmatriculare, fiind dispuse 120 de imobilizări și 27 de suspendări ale dreptului de utilizare a autovehiculului, potrivit Poliției Române.
Polițiștii vin șu cu exemple semnificative, în care șoferii au acționat pur și simplu inconștient, punând în pericol viața a zeci de pasageri,d ar și a celorlalți participanți la trafic sau pietoni.
„La data de 17 noiembrie a.c., un bărbat a condus un autobuz, în Craiova, având 0,07 mg/l alcool pur în aerul expirat. Persoana în cauză a fost sancționată contravențional, cu amendă de 1.305 de lei și a fost dispusă măsura reținerii permisului de conducere, pentru 90 zile.
La data de 18 noiembrie a.c., un alt bărbat a condus un microbuz , în județul Gorj, fără a deține permis de conducere corespunzător categoriei din care face parte autovehiculul. În cauză, a fost întocmit dosar penal, conform art. 335 alin. 2 din Codul penal. Totodată, conducătorul auto a fost sancționat contravențional pentru că nu a oprit la semnalele polițistului rutier și nu deținea asigurare obligatorie pentru răspundere civilă în caz de pagube produse terților prin accidente de vehicule, cu amendă de 1.580 de lei.
La data de 26 noiembrie a.c., un bărbat a condus un autoturism în Galați, efectuând transport rutier de persoane, contra cost, fără a deține autorizație de transport persoane sau copie conformă după aceasta. Conducătorul auto a fost sancționat conform prevederilor Legii 38/2003, privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere, cu modificările și completările ulterioare, fiind reținute certificatul de înmatriculare și plăcuțele cu numărul de înmatriculare. Totodată, a fost dispusă suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculului pentru 6 luni.
La data de 26 noiembrie a.c., un bărbat a condus un autobuz în Galați, efectuând transport de persoane, contra cost, fără a utiliza diagrama tahografică. Conducătorul auto a fost sancționat conform prevederilor O.G. 37/2007, privind stabilirea cadrului de aplicare a regulilor privind perioadele de conducere, pauzele şi perioadele de odihnă ale conducătorilor auto şi utilizarea aparatelor de înregistrare a activităţii acestora, cu modificările și completările ulterioare“, se arată într-un comunicat al Poliției Române.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News