Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
MApN, lămuriri privind serviciul militar obligatoriu. Pe rețelele sociale circulă un fals cu "instruirea militară de urgenţă a românilor"
WhatsApp
MApN a transmis o lămurire oficială privind așa-zisa "chemare la instruire militară de urgenţă a românilor". 
Sursa foto: MAPN

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) semnalează, pe platforma Inforadar, o serie de dezinformări apărute în spaţiul public care reiau naraţiunile unor presupuse demersuri pe care autorităţile statului român le-ar face pentru mobilizarea rezerviştilor sau pentru pregătirea populaţiei pentru apărare, în contextul războiului din Ucraina.

"Ambele subiecte supuse atenţiei reprezintă încercări de manipulare a populaţiei, fără niciun temei legal şi fără legătură cu o situaţie reală", precizează ministerul român.

Prima dintre aceste dezinformări semnalează "chemarea la instruire militară de urgenţă a tinerilor cu cetăţenie română între 18 şi 35 de ani (sic!) de pe tot teritoriul României, începând cu 3 aprilie 2025".

"Reamintim că executarea serviciului obligatoriu în calitate de militar în termen şi militar cu termen redus a fost suspendată pe timp de pace în România, începând cu data de 1 ianuarie 2007, aşa cum prevede Legea 395/2005 privind suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu şi trecerea la serviciul militar pe bază de voluntariat", punctează MApN.

Ministerul Apărării Naţionale aminteşte că a comunicat în repetate rânduri că nu a luat în calcul, în niciun moment, revenirea la serviciul militar obligatoriu, ci are în vedere exclusiv soluţii de recrutare a rezerviştilor pe bază de voluntariat.

Cea de-a doua dezinformare anunţă aşa-zise "exerciţii de mobilizare aflate în pregătire", bazate pe un articol de presă care face referire la un exerciţiu de mobilizare pregătit de Armata Naţională a Republicii Moldova, şi nu de autorităţile din România, cum arată autorii materialului publicat de platforma unimedia.info de la Chişinău.

În acest sens, MApN precizează că execută, conform atribuţiilor funcţionale, exerciţii de acest gen şi în ţara noastră, de regulă, de două-trei ori anual, activităţi care sunt anunţate din timp în spaţiul public. Ultima astfel de acţiune de instruire a avut loc în perioada 14 - 18 octombrie 2024, în judeţele Buzău şi Ialomiţa (Exerciţiul MOBEX BZ-IL-24). Şi pentru anul 2025 sunt planificate, spre finalul primului semestru, exerciţii de acest gen, care vor fi comunicate public.

"Este de aşteptat ca astfel de dezinformări să fie semnalate şi în continuare, pe diferite platforme de comunicare digitală", mai arată ministerul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Știri Vezi toate articolele
pixel