Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Austria a blocat intrarea României în Schenghen: A votat împotrivă
WhatsApp
Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne a respins joi aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen, două voturi fiind împotrivă, în condiţiile în care era nevoie de unanimitate. Dintre cele 27 de ţări membre UE, Austria şi Olanda au votat împotrivă, cea din urmă menţionând că se opune doar aderării Bulgariei, conform unor surse concordante de la Bruxelles, care afirmă însă că discuţiile continuă pe tema aderării României şi Bulgariei.

Publicitate

Ministrul de interne austriac Gerhard Karner a anunţat încă de dimineaţă că va vota împotriva aderării României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen în reuniunea JAI. El reafirmase miercuri, la postul public de radio austriac ORF, hotărârea Vienei de a se opune prin veto aderării României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, din cauza creşterii migraţiei ilegale anul acesta. Potrivit ministrului austriac, veto-ul ţării sale este „un apel de urgenţă” către Comisia Europeană pentru a lua măsuri care să conducă la un control mai eficient al frontierelor externe ale Uniunii Europene în vederea frânării intrărilor ilegale ale migranţilor pe teritoriul blocului comunitar, în special pe ruta balcanică.

„Voi vota astăzi împotriva extinderii Spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria. Avem un sistem care din multe puncte de vedere nu funcţionează şi care s-ar strica şi mai mult. În Austria avem peste 100.000 de treceri ilegale de frontieră în acest an, din care 75.000 nu sunt înregistrate. Acesta este un indiciu că sistemul nu funcționează. Cred că ar fi greşit să extindem sistemul Schengen în acest moment”, a declarat astăzi Gerhard Karner presei din Austria.

 

Eugen Tomac: „Este o umilință pe care nu o meritam. Plătim nota nepăsării”

 

Este o umilință pe care nu o meritam, spune eurodeputatul Eugen Tomac despre votul din Consiliul JAI, potrivit căruia doar Croația intră în spațiul Schegen de la 1 ianuarie: „Toată lumea acționează superficial și plătim această notă a nepăsării”.

„Ar trebui să fim realiști. Este o umilință pe care nu o meritam. Este o lecție extrem de dură. Aici trebuie să înțeleagă și Parlamentul, și Guvernul și Președintele că politica beuropeană nu se face stând la ușă și așteptând să ia decizii alții pentru noi. Politica europeană se face în fiecare zi. Niciodată nu am văzut vreun ministru care să meargă la Consiliul Uniunii Europene cu vreun mandat din partea Parlamentului României. Avem comisii de specialitate. Toată lumea acționează superficial și plătim această notă a nepăsării. Este o veste cruntă pe care cetățenii români nu o meritau. Datr aici toți trebuie să-și pună întrebarea - de ce am ajuns în acest punct?”, spune la Antena 3 europarlamentarul PMP Eugen Tomac.

 

Ministrul austriac a spus că mai întâi va fi votată aderarea Croaţiei la spaţiul Schengen



Cele „peste 100.000 de cereri de azil” înregistrate anul acesta în Austria justifică decizia luată de guvernul de la Viena, a indicat ministrul Gerhard Karner.

Potrivit acestuia, circa 40% dintre migranţii care sosesc în Austria ajung în această ţară după ce au sosit iniţial cu avionul în Serbia, iar alţi circa 40% traversează terestru România, Bulgaria, Serbia sau Ungaria.

Ministrul Gerhard Karner a reafirmat că aproximativ trei sferturi dintre solicitanţii de azil ajunşi în Austria nu au fost înregistraţi anterior în vreo altă ţară membră a UE prin care au trecut.

Referindu-se la desfăşurarea reuniunii de joi a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), ministrul austriac a spus că mai întâi va fi votată aderarea Croaţiei la spaţiul Schengen, faţă de care Austria nu se opune, iar apoi va fi discutată aderarea României şi a Bulgariei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
pixel