Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Australia: Expert în boli infecțioase și agenți patogeni, previziuni
WhatsApp

Hamish McCallum, director al Centrului pentru Sănătate și Siguranță Alimentară de la Universitatea din Griffith - Australia și expert în boli infecțioase și agenți patogeni, a subliniat într-un articol pentru The Conversation, preluat de 20minutos.es, că virușii evoluează constant motiv pentru care varianta Delta a coronavirusului, cunoscută ca fiind cea mai contagioasă de până acum, s-a răspândit mai repede decât tulpina inițială din Wuhan. Această teorie ar explica de ce varianta Delta se răspândește în întreaga lume și înlocuiește tulpina originală Wuhan.

În interviu, Hamish McCallum, subliniază că virusului SARS-CoV-2, care provoacă Covid-19, nu se termină cu varianta Delta. „Evoluția este rezultatul unor mutații aleatorii sau greșeli în genomul viral atunci când se reproduce. Unele dintre aceste mutații aleatorii vor fi bune pentru virus și îi vor oferi un anumit avantaj. Copiile acestor gene avantajoase sunt mai susceptibile de a supraviețui până la generația următoare, prin procesul de selecție naturală ", explică expertul. Și continuă: „ne putem aștepta ca evoluția să favorizeze tulpinile de virus care duc la o curbă epidemică mai abruptă, producând mai multe cazuri mai rapid, ceea ce duce la două predicții”, potrivit acestui expert. În prima predicție, virusul ar trebui să devină mai transmisibil, „o persoană infectată este susceptibilă de a infecta mai mulți oameni”, astfel încât „versiunile viitoare ale virusului vor avea un număr R mai mare pentru reproducere”. În a doua predicție, Mc Callum crede că „ne putem aștepta ca evoluția să scurteze timpul din momentul în care se infectează și până în cel în care poate transmite virusul”.

În ceea ce privește eficacitatea vaccinurilor pentru a face față acestei variante, McCallum subliniază că acestea „funcționează”, dar „sunt mai puțin eficiente”, deoarece au fost concepute pentru a proteja împotriva tulpinei inițiale Wuhan. De aceea este probabil ca să existe în mod regulat rapeluri, concepute pentru a depăși aceste noi variante.

O teorie sumbră a lui McCallum este că "un efect secundar al virusului care se transmite la persoanele vaccinate este că, în timp, va deveni mai dăunătoare pentru persoanele nevaccinate". Din acest motiv, este foarte probabil ca pe termen scurt evoluția să continue să „regleze bine” virusul, ceea ce implică faptul că mai mulți oameni se vor infecta de la o singură persoană, infecția va apărea mai devreme și noile variante „vor face vaccinurile mai puțin eficiente”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sanatate Vezi toate articolele
pixel