Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Augustin Zegrean despre cumulul pensie-salariu, la stat: „Statul atâta poate. Dacă vrea să cumuleze, să meargă la privat“
WhatsApp
Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale, a explicat joi seară, în contextul anulării cumulării pensiei cu salariul la stat, că Executivul a urmat o decizie a CCR adoptată în 2009. Totuși, există și categorii de salariați exceptați de la efectele acestei legi.

Augustin Zegrean a afirmat, cu privire la categoriile de români care vor putea cumula pensia cu salariul, că trebuie menționat foarte bine în lege dacă se aplică general sau particular.

„În legătură cu interdicția de cumul a pensiei cu salariul, cred că s-au orientat după o decizie a CCR din 2009, atunci a depus o lege, guvernul Boc parcă, privind interzicerea cumulului. Curtea atunci a zis: da se poate (n.r. cumula), mai puțin cei care sunt în exercițiul unui mandat.

Dar era vorba despre cei care erau în exercițiul mandatului la acel moment și au fost prinși de lege în timpul mandatului și ca s nu trimiți omul acasă, au venit cu aceste mențiuni. Dar acum, dacă legea intră acum, ar trebui avută în vedere acea explicație dată de Curte la vremea respectivă“, a explicat fostul președinte al CCR într-o intervenție telefonică la Realitatea PLUS.

Augustin Zegrean despre cumulul pensie-salariu, la stat

 

Augustin Zegrean este de părere că „nu este nicio problemă dacă se interzice cumulul pensiei cu salariul“, iar cei care vr ambele venituri, le poate completa prin a lucra în sectorul privat.

„Există în Constituție și dreptul la muncă și dreptul la pensie. Dar faptul că omul alege să lucreze sau să ia pensie, nu încalcă Constituția. Dacă vrea sa cumuleze poate sa meargă să muncească la privat, nu il oprește nimeni, statul atâta poate“, a adăugat Zegrean.

Constituția nu garantează nivelul pensiilor și nici pe cel al salariilor. Nici tratatele internaționale nu le garantează, ci specifică doar că ele trebuie să se plătească atunci când Constituția spune că cetățeanul are dreptul la pensie. Si mai e si CEDO, care spune că statul nu poate fi obligat la un anumit cuantum al pensiei, ci doar să nu se anuleze pensia omului.

Așadar, nu e nicio problemă dacă se interzice cumulul pensiei cu salariul“, a completat fostul șef al CCR.

 

 

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel