Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Atac terorist la Ankara. Turcia, în alertă de gradul 0. Sunt mai multe victime și au fost luați ostatici
WhatsApp
Un atac terorist a avut loc la Ankara. 

Capitala Turciei, Ankara, a fost zguduită de un atac terorist, soldat cu mai mulți morți și răniți. Guvernul turc a precizat că este clar vorba despre un atac terorist, urmat de o posibilă luare de ostatici. Atacul a avut loc în fața sediului companiei aerospațiale de stat Turkish Aerospace. 

Conform ziarului turc „Hürriyet”, explozia a fost provocată de un taxi care s-a detonat în fața clădirii. Imagini și videoclipuri surprinse la locul tragediei arată momentul exploziei, iar în acestea pot fi observate scene de groază: mai multe persoane înarmate sunt văzute în jurul clădirii. În imaginile difuzate de presa turcă, cel puțin trei indivizi par să fi fost implicați în atac.

Ministrul de Interne al Turciei, Ali Yerlikaya, a confirmat existența mai multor victime, printr-un mesaj postat pe platforma X (fostul Twitter). În mesajul său, acesta a vorbit despre gravitatea situației și a informat că autoritățile au luat măsuri rapide pentru a interveni la fața locului. Postul de televiziune N-tv a relatat, de asemenea, că în timpul atacului ar fi existat și o situație de ostatici, dar detaliile rămân încă neclare.

Atentat terorist la Ankara. Angajații, duși în buncăre

 

La scurt timp după atac, presa turcă a anunțat că o mobilizare rapidă a forțelor de securitate și medicale a fost declanșată, iar numeroase ambulanțe s-au deplasat de urgență la locul tragediei. Conform agenției de presă Anadolu, angajații companiei Turkish Aerospace au fost evacuați rapid și adăpostiți în buncăre pentru a-și asigura siguranța. Întreaga zonă a fost imediat izolată de forțele de ordine pentru a preveni alte incidente.

Primarul Ankarei, Mansur Yavas, a declarat, tot pe platforma X, că este „profund șocat” de acest atac devastator. El și-a exprimat solidaritatea cu victimele și familiile acestora, și le-au transmis condoleanțe familiilor celor care și-au pierdut viața.

„Le doresc harul lui Dumnezeu celor căzuți și o recuperare rapidă pentru cei răniți,” a afirmat Yavas.

Ce este Turkish Aerospace

 

Turkish Aerospace (Tusas), vizată în acest atac, este una dintre cele mai importante companii din industria de apărare a Turciei, cunoscută pentru dezvoltarea și producția de sisteme aerospațiale avansate, precum avioane de luptă și drone. De asemenea, Tusas este implicată în dezvoltarea prototipurilor avionului de luptă turc Kaan, un proiect strategic pentru industria militară a țării.

Incidentul a avut loc într-o săptămână crucială pentru Turcia, când în țară se desfășoară un important târg de apărare și aerospațial. Acest sector reprezintă aproape 80% din exporturile Turciei. În 2023, Turcia a realizat exporturi de echipamente de apărare în valoare de 10,2 miliarde de dolari, ceea ce subliniază importanța strategică a acestei industrii pentru țară.

Atacul de la Ankara este deja al doilea incident terorist major din acest an care zguduie Turcia. În luna februarie, o altă tentativă de atac a avut loc asupra clădirii tribunalului principal din Istanbul, eveniment în urma căruia și-au pierdut viața trei persoane, inclusiv cei doi atacatori.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel