Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Atac cu rachete asupra portului din Odesa, la doar o zi de la semnarea acordului privind deblocarea exportului de cereale
WhatsApp
Armata invadatoare rusă a lansat, sâmbătă, atacuri cu rachete asupra oraşului Odesa - anunţă Comandamentul Operaţional "Sud" din Ucraina.

Potrivit militarilor ucraineni, ruşii au atacat Portul Comercial Odesa cu rachete de croazieră de tip Kalibr. Două rachete au fost doborâte de forţele de apărare aeriană ucrainene, în timp ce alte două au lovit infrastructura portuară.

RBC aminteşte că, sâmbătă dimineaţă, la Odesa au fost semnalate mai multe explozii, în timpul unei alerte de raid aerian.

În acest context, este important de menţionat că, în ziua anterioară, la Istanbul, Rusia şi Ucraina au semnat un acord privind deblocarea exporturilor maritime de cereale ucrainene. ONU a transmis că primele livrări de cereale ucrainene ar putea începe sâmbătă.

Atac cu rachete asupra portului din Odesa

 

Ministerul Afacerilor Externe de la Kiev a comentat atacul de sâmbătă al armatei ruse asupra portului din Odesa, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Oleh Nikolenko, afimând că "Rusiei i-a luat mai puţin de o zi pentru a încălca acordul privind deblocarea exportului de cereale semnat, vineri, la Istanbul".

Potrivit lui Nikolenko, prin atacul asupra portului din Odesa, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a scuipat în faţă ONU şi Turcia. "Doar 24 de ore i-au trebuit Federaţiei Ruse pentru ca înţelegerile şi promisiunile făcute ONU şi Turciei într-un document semnat, vineri, la Istanbul, să fie puse la îndoială, lansând un atac cu rachetă pe teritoriul portului Odesa" - a scris Nikolenko pe o reţea socială.

Potrivit secretarului de presă al Ministerului Afacerilor Externe de la Kiev, prin atacul de dimineaţă din portul Odesa, Putin i-a scuipat în faţă pe secretarul general al ONU, António Guterres, şi pe preşedintele turc, Recep Erdogan, care au depus eforturi pentru a ajunge la un acord privind deblocarea exporturilor de cereale.

Portul Odesa, atacat la doar o zi de la semnarea acordului privind deblocarea exportului de cereale

 

"Ucraina insistă asupra necesităţii implementării stricte a acordului, pentru a relua în siguranţă exportul maritim de produse agricole ucrainene prin trei porturi: Odesa, Ciornomorsk şi Pivdenni" - a adăugat Oleh Nikolenko. De asemenea, acesta a subliniat că Ucraina solicită ONU şi Turciei să asigure respectarea de către Rusia a obligaţiilor asumate la Istanbul. În cazul nerespectării acordului, Moscova va fi responsabilă pentru intensificarea crizei alimentare globale.

Ministerul pentru Politică Agrară din Ucraina transmite că, în portul din Odesa erau cereale destinate exportului - relatează postul public Suspilne. "Nu voi preciza cantitatea, pentru că de acest lucru se ocupă Ministerul Infrastructurii. Ne aşteptam deja la primele plecări, mâine sau poimâine" - a declarat o sursă din minister, citează Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel