Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Aproape 90.000 de cetățeni moldoveni au devenit ROMÂNI în 2020
WhatsApp
Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC) de la București a soluționat, de la 1 ianuarie 2020 și până în prezent, 84 182 de cereri formulate de cetățeni ai Republicii Moldova care au solicitat redobândirea cetățeniei românești.      

Datele i-au fost prezentate joi, 22 octombrie, deputatului Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Parlamentul României, care a participat la o ceremonie de depunere a jurământului de credință față de România și poporul român, desfășurată la sediul ANC.

„Este de reținut că 82 269 de solicitanți din stânga Prutului au optat pentru menținerea domiciliului lor legal în Republica Moldova și doar 1 913 au optat pentru stabilirea domiciliului în interiorul României”, a precizat Constantin Codreanu.

Potrivit informațiilor furnizate de către Autoritatea Națională pentru Cetățenie, de la 1 ianuarie 2020 și până în prezent au fost aprobate prin ordin al președintelui ANC un număr de 100 197 de cereri de redobândire a cetățeniei române în total. Numărul total al cererilor nesoluționate la data de 15 mai 2020 era de 235 885, în prezent acesta constituind 188.105 de cereri.

 

Peste un milion de moldoveni și-au redobândit dreptul istoric de a fi români

 

„ANC a făcut un lucru extraordinar în ultimele luni. Sperăm că în cele două luni și jumătate ale anului curent și pe parcursul anului 2021, ANC va soluționa toate cererile de acordare sau de redobândire a cetățeniei române depuse la sediul central din București, la cele trei centre teritoriale de la Galați, Suceava și Iași, precum și la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României de peste hotare. Respectul față de România se construiește inclusiv prin respectarea întocmai a procedurilor și termenelor de examinare a solicitărilor depuse în cea mai mare parte de către români de peste hotare, în special din Republica Moldova și comunitățile istorice din jurul granițelor și Balcani.

România are nevoie de consolidare demografică, iar în realizarea acestui demers legitim Autorității Naționale pentru Cetățenie îi revine un rol fundamental. Talia demografică a statelor contează. O Românie cu mai mulți cetățeni înseamnă o reprezentare mai numeroasăîn Parlamentul European și Comisia Europeană, mai multe fonduri europene și șanse mai mari de dezvoltare”, a declarat deputatul PMP, Constantin Codreanu. Anterior, mai mult de un milion de cetățeni ai R. Moldova și-au redobândit deja dreptul istoric de a fi cetățeni români.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
pixel