Programul Visa Waiver ar permite cetățenilor români să călătorească în Statele Unite fără viză pentru o perioadă de până la 90 de zile, fie în scop turistic, fie pentru afaceri. Anunțul a venit în contextul în care România a atins unul dintre cele mai importante criterii pentru aderarea la acest program – rata de respingere a cererilor de viză a scăzut sub pragul de 3%.
Muraru a subliniat că acest criteriu, deși esențial, nu este singurul pe care România trebuie să-l îndeplinească.
„Așa este acest criteriu deși nu este singurul, reprezintă pentru cele mai multe state care doresc să intre în programul Visa Waiver, cea mai mare provocare, în primul rând pentru că această rată mare de respingere care este prevăzută de legislația americană trebuie îndeplinită într-un an fiscal american adică de la întâi octombrie până la 30 septembrie anul viitor și pentru că această rată de respingere nu poate fi controlată în niciun fel pentru că cetățenii țării respective pot aplica la oricare dintre consulatele Statelor Unite din lume, ori este imposibil ca cineva să manipuleze această rată de respingere și de aceea ea reprezintă o provocare.
Diferența față de anul trecut, acum doi ani sau acum cinci ani este pe de o parte că administrația românească s-a organizat foarte bine și a existat un plan foarte concret de a duce la îndeplinire aceste măsuri. Deci pe lângă rata de refuz sunt măsuri de securitate, măsuri privind combaterea infracționalității transfrontaliere și a terorismului, măsuri care întăresc controlul granițelor, o verificare strictă a călătoriilor, deci toate aceste măsuri au fost deja bifate și a mai rămas această rată de respingere.
Spre deosebire de anii trecuți, Ambasada Americană de la București a emis un număr foarte mare de vise până în luna iulie au fost emise aproape 60 de mii de vise ceea ce conform experienței anilor trecuți, ne-a arătat că un număr mai mare de vize crește numărul persoanelor eligibile și scade această rată de refuz în mod automat. Din punctul nostru de vedere toate condițiile tehnice sunt îndeplinite.”, spune Muraru în direct la Digi24.
Decizia finală cu privire la admiterea României în programul Visa Waiver depinde acum de evaluarea autorităților americane.
„Aceasta este evaluarea noastră, pentru ca această evaluare să fie confirmată de partea americană urmează o misiune de evaluare la sfârșitul lunii octombrie începutul lunii noiembrie la București. Reprezentanți ai departamentului pentru securitate internă și departamentului de stat vin la București pentru a confirma toate aceste progrese pe care le-a făcut România și pentru ca în urma acestei vizite să fie întocmit acest raport la nivelul departamentului securității naționale și apoi prin consultarea departamentului de stat. Dacă partea americană este de acord cu partea română că îndeplinim toate aceste criterii cei doi miniștri ai cabinetului Statelor Unite notifică congresul american cu privire la eligibilitatea României.
Ceea ce am încercat noi să facem în ultimele săptămâni este să convingem administrația americană ca România să fie declarată eligibilă până la finalul mandatului acesta. Încercăm asta în primul rând pentru că în America urmează o perioadă de tranziție în care foarte mulți reprezentanți de vârf de la cele două ministere pe care le-am evocat anterior se vor schimba. Iar noi dorim să evităm această perioadă, nu pentru că România ar putea să fie blocată de o altă administrație la Casa Albă, deși sigur există o probabilitate, pentru admiterea unei țări în program este la discreția guvernului Statelor Unite, dar toate aceste criterii despre care v-am vorbit sunt enunțate clar într-o lege.”, mai spune Andrei Muraru.
Ambasadorul a exclus posibilitatea ca o eventuală schimbare de administrație la Casa Albă să blocheze accesul României la programul Visa Waiver, subliniind că criteriile sunt stabilite prin lege și că România le-a îndeplinit cu succes.
„Există multe alte state care bat la ușa Statelor Unite să fie incluse în acest program, mai exact 42 de state, Qatarul a intrat săptămâna trecută de exemplu, deci o astfel de decizie negativă pentru România ar fi de neînțeles și ar afecta credibilitatea partenerilor noștri pentru că România a îndeplinit cu succes aceste criterii.
România și-a îndeplinit absolut toate angajamentele față de partenerii americani, România și-a îndeplinit angajamentele NATO, a luptat umăr la umăr cu soldații americani în Afganistan vreme de 20 de ani. Deci România este o țară foarte respectată și motivul pentru care noi nu am intrat în Visa Waiver atâția ani ține și de lipsa noastră de seriozitate, de instabilitate politică, care a existat la București. Altfel, România și-a făcut toate temele. Nu există, din punctul meu de vedere, niciun pericol. ”, încheie Andrei Muraru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News