Muncitorii sezonieri din România trebuiau să zboare pentru a-i ajuta pe fermierii din Marea Britanie să-și aleagă culturile de sparanghel în acest sfârșit de săptămână, dar zborurile lor au fost anulate atunci când Guvernul lor a aplicat măsuri mai restrictive.
50 de muncitori și studenți britanici s-au angajat pentru a ajuta la fermă, însă doar șapte au rămas.
„Dacă Guvernul crede că britanicii vor lucra în agricultură, se înșeală. Nu funcționează angajarea britanicilor. Nu este un succes”, a spus fermierul din Marea Britanie, potrivit dailymail.co.uk.
Ali Capper, președintele consiliului pentru horticultură și cartofi pentru Uniunea Agricultorilor Naționali (NFU), a dezvăluit că britanicii ar putea să nu fie suficient de potriviți fizic dacă nu au mai folosit forța fizică înainte: „Aceste locuri de muncă sunt o muncă grea. Trebuie să fii apt fizic. Pentru oamenii obișnuiți cu un birou sau o viață de lucru bazată pe computer, vor trebui să folosească mușchi pe care nu i-au folosit niciodată”.
Proprietarii de ferme din toată Marea Britanie au dezvăluit că unele dintre câmpurile lor de sparanghel vor fi lăsate să putrezească. Pentru acești fermier, o forță de muncă, de obicei de 130 de persoane, a scăzut la doar 70, când lucrătorii sezonieri s-au străduit să obțină zboruri din România către Marea Britanie.
„Multe dintre zborurile pentru lucrătorii sezonieri au fost anulate. A trebuit să oprim producția pe unele câmpuri de sparanghel pentru că nu avem muncitori. În mod normal, avem 130 de lucrători, acum avem 70. Am angajat o mulțime de englezi. Am început cu 50, dar au mai rămas doar 6 sau 7. Același lucru se va întâmpla peste tot în Marea Britanie”, a mai spus fermierul.
John Colegrave, un agricultor din Banbury, a declarat că a angajat 20 de lucrători britanici pentru a lucra pe câmpurile deținute de compania sa, dar au mai rămas doar 8 pentru că „nu este o muncă pentru oricine”.
„Mulți nu știau ce implică această muncă înainte de a începe. Am avut 5 care au venit și au rezistat doar o oră, apoi au spus «nu cred că este pentru mine». Erau dispuși să muncească, dar nu aveau să reziste niciodată. Am avut o discuție prietenoasă și apoi au plecat în altă parte”, a mai povestit Colegrave.
Matthew Spanton, partener la societatea Edward Spanton Farms din Kent, a declarat că 15 muncitori români ar fi trebuit să vină în Marea Britanie.
„Avem 40 din 70-80 de lucrători, pe care îi avem de obicei. Încă 15 trebuiau să vină din România în acest weekend, dar zborurile au fost oprite de Guvernul român. Li s-a permis să rezerve bilete prin Wizz Air, dar apoi zborurile au fost anulate. Toți muncitorii din România au experiență. Reușim să aducem câțiva localnici și alți est-europeni, dar nu au experiență, așa că trebuie să îi recalificăm”, a spus Spanton.
„Toți lucrătorii din România au experiență. Reușim să aducem câțiva localnici și est-europeni, dar nu au experiență, așa că ne perfecționăm. Avem cinci lucrători britanici în ambalaj. Se descurcă bine. Este un adevărat mix, dar se descurcă bine”, a mai adăugat fermierul.
El a recunoscut că ferma „nu va putea să recolteze totul” din cauza deficitului dramatic de lucrători.
„O parte din recoltă va fi lăsată în pământ. A fost mai bine săptămâna aceasta pentru că este frig și ploaia a încetinit lucrurile, dar săptămâna viitoare nu vom putea recolta destul de repede”, a adăugat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News