Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Andrei Caramitru: Sărmanii din diaspora italiană sau spaniolă câștigă mai puțin decât în România
WhatsApp
Andrei Caramitru spune că românii plecați în Italia sau Spania ajung să câștige mai puțini bani decât în România și se confruntă și cu acte de xenofobie din partea celor care locuiesc acolo. 

"Cea mai mare frustrare acumulata in societatea noastra e la cei din diaspora care au plecat acum vreo 10-20 de ani. Mulți, foarte mulți acolo sunt supărați rău de tot pe viața, refuza realitatea si trăiesc o oarecare dramă personală. De asta AUR are o cota așa de mare in diaspora. Motivul e simplu de înțeles. Când ei au plecat, in România făceai cu chiu cu vai 300 de EUR pe lună. Ei au plecat la 1000-1500 EUR pe lună - valurile inițiale spre Italia si Spania. Cu banii astia ești sub medie in Italia sau Spania, dar atunci erai super bogat față de oricine in România," spune Andrei Caramitru.

Caramitru: "Astea-s salariile în România"

 

"Ajutai familia cât erai plecat; in vacante veneai aici si toti cădeau pe spate ce te-ai ajuns in străinătate, ce bogat ești. Aveai deci si ”meaning” si te simțeai si rasplatit de privirile invidioase sau admirative ale celorlalti rămași aici. Bun. Fast forward 2022. Bucuresti de exemplu. Nu vorbim de IT-isi sau șefi de firme, vorbim de oameni simpli. Câștigurile reale sunt așa :- casiera la Lidl : 800 EUR net in mână (cu tichete de masa cu tot). Un sef de raion ceva pe acolo - 1300-1800 EUR net pe lună. - sofer Uber sau curier glovo. 800-1500 EUR in funcție de cât muncește, câte ore bagă pe lună. - femeie de serviciu care își face treaba f bine - 300-350 lei pe zi. Adica pe luna 1300-1600 EUR net- electrician care se pricepe - 300 de lei pe intervenție (cu dus întors si munca efectivă vine 100 lei pe oră). Adica 3300 eur net pe luna daca lucrează full, real probabil in jur de 2500 EUR net cam așa - chelner sau frizer - 1000-1500 EUR (cu tips cu tot).

Bun. Revenim la sărmanii din diaspora italiana sau spaniola. Pai ei câștiga MAI PUȚIN acolo decât aici, acolo e mai scump de fapt, si mai au si de a face cu rasisme si alte chestii neplăcute. Reacția normala si o vedeți pe Facebook inclusiv aici pe pagina e așa :- e dezastru in România. TREBUIE sa fie dezastru, e esențial asta, altfel eu ce caut aici in străinătățuri? Poate am făcut o alegere tâmpită si asta nu e posibil !!!! Deci in România se moare de foame, știu ei de aici dintr-un sat de lângă Roma. - toti care fac bani in România, TOTI, TREBUIE sa aiba ceva cu politica, au furat ei ceva de undeva. Altfel nu se poate !!!!!!!

Acum 20 de ani o fi fost adevărat, acuma pe naiba mai e adevărat hai sa fim serioși (da fura nenorociții, dar banii aia mulți si adevărați se fac in privat fara vreo legătura cu statul). Mai oameni buni, decât sa va frustrați atâta mai bine veniți aici măcar temporar si deschideți o afacere ceva. Cunosc foști pizzaiolo din Italia sau chelneri din Spania care s-au întors si fac aici de 20 de ori mai mult decât acolo (deschizând un restaurant mic dar elegant si f bun). Cunosc si designeri, specialisti in horticultura sau alte chestii care acum fac peste 10000 EUR pe luna aici (ar fost imposibil pentru ei așa ceva acolo). Si dacă ma luați ca spitalele sunt de rahat. Da sunt. Dar puteți merge la zecile de spitale noi private, sunt peste tot, care sunt peste ce aveți voi in satul vostru din Spania sau Italia. Ps: astia care o sa urlați aici in comentarii. Poate mai bine nu stati in Vaslui sau Teleorman unde se moare de foame ci veniți unde e nevoie de forța de munca si sunt salarii mari. Atât am de spus, ca sunt sute de mii de job-uri deschise acum, dacă nu poți găsi nimic si nu faci bani e cam doar vina ta," a scris pe Facebok Andrei Caramitru. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel