Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ambasadorul Ordinului Suvern de Malta în România, despre lipsa acută de forță de muncă din țara noastră. ”Avem nevoie de o poftă de a învăța” /VIDEO
WhatsApp
În cadrul conferinței anuale învățământului superior din România organizată de DC Media Group care a avut loc astăzi - 21 mai, în cadrul cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, Robert Musneci, ambasadtor al Ordinului Suveran de Malta în România, a vorbit despre lipsa forței de muncă în țara noastră.
Sursă: Youtube, @DCNEWS

Astăzi, 21 mai, la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, în cadrul conferinței anuale a învățământului superior organizată de DC Media Group, Robert Musneci, ambasador al Ordinului Suveran de Malta în România, a adus în discuție problema acută a lipsei forței de muncă în țara noastră.

Lipsa forței de muncă: perspectivă economică și socială 

 

Musneci a subliniat importanța învățământului superior pentru creșterea economică, evidențiind necesitatea de a aborda această problemă din perspective economice și sociale.

”În general, învățământul superior este important pentru creșterea economiei în orice țară și aș vrea să abordez această temă, a lipsei forței de muncă, din două perspective: perspectiva economică și perspectiva socială. Instituția noastră e dedicată pe proiecte cu caracter social. În România avem 1.000 de voluntari și 100 de angajați care sunt focalizați pe proiecte sociale.

În același timp, eu fac parte și din Camera de Comert al Italiei în România. Italia are peste 25.000 de interprinderi active, de tot felul: mici, mijlocii și mari. Amândouă administrații se confruntă cu aceeași problemă: lipsa forței de muncă. Tema este clară și sunt o serie de inițiative puse la punct, dar aș dori să vă dau câteva exemple. O companie multinațională italiană, bine cunoscută, are nevoie urgentă de 100 matematicieni, fizicieni, oameni care au pregătire superioară sau care sunt la finalizarea studiilor superioare. Nu am reușit să fac rost de toți oamenii de care au avut nevoie. Am fost și în Moldova și Ucraina, am făcut rost doar de jumătate din oamenii de care aveau nevoie.

”Multe firme se gândesc să își dubleze capacitatea de muncă în străinătate” 

 

Ambasadorul a evidențiat nevoia de mobilitate și dorința de a învăța, subliniind că multe întreprinderi își consideră extinderea capacității de muncă în străinătate.

Avem nevoie de o poftă de a învăța și o dorință de a rămâne mobil. Am învățat că și pofta de aventuri se învață, elementul de mobilitate trebuie focalizat în mediul de afaceri. Avem multiple firme care se gândesc să își dubleze capacitatea de muncă în străinătate. 

Într-un raport recent, se vorbea de rata șomajului. Din experiența practică, nu se vede. Se vede un șomaj fricțional de 2-3%. În unele cazuri, de exemplu, în Arad sau Timișoara, șomajul fricțional e de 0.5%. Avem o problemă mai mare cu lipsa forței de muncă decât cu șomaj. Eu spun că ar fi de ajutor, la un moment dat, un protocol de colaborare dintre mediul academic și camerețe de comerț sau ong-urile care pot să ofere studenților oportunitate de dezvoltate cu valori adăugate.

Vă informez că noi, în Camera de Comerț, primim studenți din Italia care lucrează cu noi sau îi ducem în companiile italienești din România. Anul viitor vom crește această experiență, vom primi un grup liceal măricel, în România, care va rămâne aici pentru a le fi pregătit accesul lor în universități.”

VIDEO

 

Youtube video image

-------------------------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel