Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Alegeri anticipate în Franța. Liderul republicanilor dinamitează un acord de zeci de ani în Franța și propune alianță cu partidul lui Marine Le Pen
WhatsApp
Eric Ciotti, liderul partidului Republicanilor (LR) a cerut marţi o alianţă cu Adunarea Națională (RN), partidul de extremă-dreapta a lui Marine Le Pen în cadrul alegerilor parlamentare anticipate, relatează Reuters. 

„Asta este ceea ce își dorește marea majoritate a alegătorilor noștri. Ei ne spun să ajungem la o înțelegere", a spus Eric Ciotti la un post de televiziune francez. 

Comentariile lui Ciotti arată că un consens vechi de zeci de ani între toate partidele franceze care și-au unit forțele pentru a menține extrema dreaptă în afara puterii nu mai este valabil. Totul a explodat ca urmare a deciziei neașteptate a președintelui Emmanuel Macron de a convoca alegeri anticipate.

De asemenea, mișcarea lui Ciotti pare să-i împingă pe republicani (LR) - moștenitorul partidelor lui Charles de Gaulle și Jacques Chirac - în pragul colapsului, mai mulți parlamentari ai partidului amenințând cu demisiile. 

„Este de neconceput pentru mine (și pentru mulți parlamentari LR) că ar putea exista cel mai mic acord, cea mai mică alianță, chiar locală sau chiar individuală cu Adunarea Națională”, a declarat Philippe Gosselin, un parlamentar LR, pentru Reuters, adăugând că parlamentarii nemulțumiți de această decizie ar putea să creeze un nou partid. 

Veteranii partidului au spus că Ciotti a fost izolat, dar acesta încă are putere și controlează partidul. 

Între timp, pe fondul unei serii de evoluții rapide, nepoata lui Le Pen, Marion Marechal, a declarat că partidul mai mic de extremă dreapta al lui Eric Zemmour, din care face parte, nu a reușit să ajungă la un acord electoral cu RN.

Și partidele de stânga divizate ale Franței s-au angajat să desemneze candidați comuni, dar încă nu au încheiat un acord oficial. 

Adunarea Națională a lui Marine le Pen ar putea câștiga controlul parlamentului francez. Caută aliați pentru a forma majoritatea

 

Potrivit unui sondaj de opinie de luni, partidul RN anti-imigrație și eurosceptic este de așteptat să devină cea mai puternică forță din Franța, deși s-ar putea să nu obțină majoritatea absolută. 

Prin urmare, RN ccaută aliați pentru a-și asigura controlul asupra parlamentului și a salutat imediat propunerea lui Ciotti. 

LR este doar o umbră a fostului partid, pierzând membri cheie chiar în dauna partidului centrist al lui Macron și a extremei drepte. O sursă parlamentară LR a estimat că doar aproximativ 10 parlamentari LR, din 61, ar accepta un astfel de acord.

Jordan Bardella, președintele Adunării Naționale (RN), a declarat ulterior pentru televiziunea France 2 că partidul său va sprijini „câteva zeci” de actuali parlamentari republicani și candidații ai acestui partid la alegeri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
pixel