Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Afișarea în public a literei „Z”, interzisă în Letonia. Amenda poate ajunge până la aproape 3.000 de euro
WhatsApp
Parlamentul leton a votat, joi, interzicerea afișării în public a literei „Z”, afirmând că este un simbol folosit pentru a glorifica invazia rusă în Ucraina. Vor fi aplicate amenzi cuprise între 350 și 2.900 de euro.
Afișarea în public a literei Z, interzisă în Letonia. Amenda poate ajunge până la aproape 3.000 de euro

Parlamentarii au declarat că afișarea literei „Z” cu intenția de a justifica agresiunea militară și crimele de război va fi pedepsită, conform noilor norme, cu amenzi de până la 350 de euro (388 de dolari) pentru persoanele fizice și de până la 2.900 de euro (3.214 dolari) pentru companii, informează Reuters, citat de Digi24.

Litera Z este un însemn de pe tancurile rusești, folosită în campania de sprijinire a invaziei Rusiei în Ucraina. Noua legislație se va aplica și literei „V”, folosită de asemenea de Ministerul rus al Apărării în legătură cu războiul.

„Condamnând ostilitățile Rusiei în Ucraina, trebuie să luăm o poziție fermă în fața simbolurilor care glorifică agresiunea militară rusă, cum ar fi literele Z, V sau alte simboluri folosite în acest scop”, a declarat președintele comisiei parlamentare pentru drepturile omului, Artuss Kaimins.

 

Ministrul ucrainean  Kuleba ceruse  statelor să incrimineze folosirea literei „Z”  

 

Ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, Dmitro Kuleba, ceruse tuturor statelor să incrimineze folosirea literei „Z” pentru afișarea susținerii Rusiei în conflictul din Ucraina.

Citeste si: Intimidările asupra opozanților se înmulțesc în Rusia. Uşile locuinţelor au fost marcate cu litera „Z”, reprezentantă a trupelor ruse

Într-o măsură menită să afecteze marșurile anuale din capitala letonă Riga din 9 mai, când Rusia sărbătorește victoria în cel de-al Doilea Război Mondial, Parlamentul leton a votat joi și interzicerea evenimentelor publice la mai puțin de 200 de metri de monumentele comemorative de război sovietice.

Zeci de mii de persoane se adună în fiecare an la un obelisc de 79 de metri înălțime construit de sovietici în capitala Riga pentru evenimente la care participă ambasadorul Rusiei. Aproximativ un sfert din populația Letoniei este de etnie rusă.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel