Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
A murit Daniel Barbu, fost ministru al Culturii în Guvernul Victor Ponta
WhatsApp
Daniel Barbu s-a stins din viață la vârsta de 67 de ani. 
Foto: Captură de ecran/ Sursa: Yutube, DCNEWS

Daniel Barbu, istoricul român și fost ministru al Culturii în perioada 21 decembrie 2012 - 12 decembrie 2013, s-a stins din viață la vârsta de 67 de ani, în urma unei lupte îndelungate cu o formă de cancer.


"Astăzi, a trecut la cele veşnice prof. Daniel Barbu. Să se odihnească în pace. Şi-a trăit viaţa sub motto-ul: 'Nil nisi Cruce'. Domnul să-l fericească în patria cerească pentru tot binele făcut în viaţa pământească", a transmis Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universităţii din Bucureşti., într-o postare pe Facebook.

 

Daniel Barbu, născut în 1957, a absolvit Liceul Nicolae Bălcescu din București (în prezent Colegiul Național Sfântul Sava) în 1976. A continuat apoi cu studii în domeniul istoriei artei, obținând o licență la Institutul de Artă din București în 1980. Parcursul său academic a fost unul remarcabil, culminând cu obținerea unui doctorat în istorie la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj în 1991.

Între 1991 și 1993, a urmat studii doctorale în cadrul facultății de teologie la Universitatea din Fribourg, Elveția. De asemenea, a fost auditor la Școala de Înalte Studii în Științele Sociale din Paris. În 1999, a finalizat cu succes un al doilea doctorat, de data aceasta în filosofie, la Universitatea din București.

Daniel Barbu a fost profesor la Facultatea de Științe Politice din cadrul Universității din București, ocupând și funcția de decan al facultății între 1994 și 2000.

În timpul mandatului său la conducerea Institutului de Cercetări Politice al Universității din București, s-a specializat în istoria comparativă a civilizațiilor europene, în științe politice comparative, regimurile totalitare, modele constituționale și guvernamentale din Europa, precum și în antropologie politică. Între 1991 și 1992, a îndeplinit funcția de director al cotidianului Realitatea Românească.

Daniel Barbu a fost autor al mai multor volume, printre care se numără "Rome, Byzance et les Roumains. Essais sur la production politique de la foi au Moyen Age" (1998) și "O arheologie constituțională românească".

Barbu, în perioada lui Traian Băsescu 


Daniel Barbu s-a remarcat în perioada lui Traian Băsescu, preşedinte al României între 2004 și 2014, ca un apărător al instituțiilor democratice. A fost un important comunicator al USL, intens atacat de divizia de presă a lui Traian Băsescu.


În octombrie 2013, Daniel Barbu a fost ținta unui incident neplăcut în timpul unei dezbateri culturale la Club A din Centrul Vechi al Capitalei. Protestatarii anti-Roșia Montană au luat cu asalt evenimentul, lovind mașina sa cu pietre și huiduindu-l pe Barbu, nepermițându-i să părăsească locația și vandalizându-i automobilul. Situația a necesitat intervenția forțelor de ordine pentru a-l escorta pe Barbu în siguranță.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel