Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
15 ţări europene s-au înţeles: Iniţiativa Scutul Antiaerian European. Geoană: „Acest angajament are o importanţă vitală“
WhatsApp
14 ţări membre NATO şi Finlanda au ajuns la un acord privind Scutul Antiaerian European. Prin acest demers va fi consolidată apărarea aeriană şi antitachetă integrată a NATO.

Miniştrii apărării din 15 ţări, care au participat la reuniunea miniştrilor apărării din ţările membre NATO la Comandamentul Alianţei Nord-Atlantice din Bruxelles, au semnat scrisoarea de intenţie pentru crearea "Iniţiativei Scutul Antiaerian European".

La această iniţiativă participă ţări aliate NATO, precum Germania, Marea Britanie, Belgia, Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Olanda, Norvegia, Slovacia, Slovenia şi România.

Această iniţiativă urmăreşte să achiziţioneze în comun echipamente şi rachete pentru apărare antiaeriană, precum şi să instaleze sisteme de apărare antiaeriană în Europa.

În comunicatul NATO s-a anunţat că această iniţiativă va consolida apărarea aeriană integrată şi apărarea antirachetă a NATO.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat: "Acest angajament are o şi mai mare importanţă vitală în zilele noastre, acum când suntem martori la uciderea civililor în Ucraina şi la atacurile nemiloase şi fără discriminare asupra infrastructurilor critice."

În comunicatul NATO se mai spune că ţările care participă la această iniţiativă vor putea dezvolta sisteme de apărare aeriană în comun, potrivit Aksam, titrează Rador. 

Citește mai departe

Stoltenberg (NATO), mesaj pentru Putin: „Rusia e izolată, lumea este alături de Ucraina / Folosirea armelor nucleare va schimba natura conflictului“

 

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, consideră că, după votul dat de țări în Adunarea Generală a ONU, Rusia e izolată și toată lumea este alături de Ucraina. 143 de ţări din totalul de 193 de state membre ale organizaţiei au condamnat anexarea de către Rusia a unor teritorii ucrainene.

„Condamnăm atacurile Rusiei şi anexarea. Acesta este un mesaj puternic că Rusia este izolată şi că lumea este alături de Ucraina privind apărarea ordinii internaţionale. NATO nu este parte la conflict, dar vom continua să sprijinim Ucraina atât timp cât este necesar“, a transmis secretarul general al Alianței Nord-Atlantice.

„Votul de la ONU a fost o condamnare clară a anexării ilegale de teritorii ucrainene şi un apel clar la adresa preşedintelui Putin de a da înapoi de la aceste decizii şi de a respecta integritatea teritorială a Ucrainei'“, a subliniat Stoltenberg, la sosirea sa la Bruxelles, unde se desfăşoară cea de-a doua zi a reuniunii miniştrilor apărării din NATO.

„(...) Aliaţii NATO oferă sisteme avansate şi maşini blindate pentru apărare. Spania va furniza lansatoare Hawk pentru a întări sistemele de apărare ale Ucrainei. Acestea sunt echipamentele pe care le-au livrat aliaţii în ultimii în ultimele zile şi continuăm să facem acest lucru. Furnizăm combustibil, haine în ceea ce priveşte sprijinul complet pentru Ucraina. În acest parchet se va livra Ucrainei alte echipamente, de asemenea drone şi pentru a proteja ucrainenii şi infrastructura critică. Pe termen lung vom ajuta Ucraina să treacă la echipament modern NATO. În această dimineaţă, aliaţii au avut o întrunire privind domeniul nuclear. Este important să le consultăm şi să coordonăm.

Retorica preşedintelui Putin este iresponsabilă şi periculoasă. Şi luăm în serios aceste ameninţări şi rămânem vigilenţi. Nu vom fi intimidaţi. Orice folosire a armelor nucleare va schimba natura conflictului şi va avea consecinţe grave. Rusia ştie că un război nuclear nu poate fi câştigat şi nu trebuie desfăşurat. (...) Creştem numărul de forţe prezente şi avem mai multe trupe prezente în partea de est, inclusiv trupe de la Marea Baltică până la Marea Neagră“, a afirmat Stoltenberg.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel