Dedicată marelui sculptor român, Ziua Brâncuşi este sărbătorită în fiecare an la 19 februarie, data aniversării lui Constantin Brâncuşi.
Personalitate marcantă în mişcarea artistică a veacului al XX-lea şi unul dintre cei mai mari sculptori ai acestei perioade, Constantin Brâncuşi face parte dintre artiştii de seamă care au modificat gândirea plastică, având o contribuţie esenţială în transformarea sculpturii tradiţionale în sculptură modernă.
Propunerea legislativă privind instituirea acestei zile a fost iniţiată de mai mulţi parlamentari, care, în expunerea de motive, publicată pe site-ul www.cdep.ro, susţineau că declararea datei de 19 februarie drept "Ziua Brâncuşi" - sărbătoare naţională legală lucrătoare, reprezintă "o reparaţie morală faţă de refuzul şi umilirea sculptorului de către statul român atunci când a vrut să doneze toată opera sa poporului nostru".
"Constantin Brâncuşi ne-a dus în universalitatea lumii făcând din naţiunea română o mitologie. Drept urmare, este datoria noastră pentru a nu fi mai prejos de omagiul pe care îl aduce lumea contemporană lui Brâncuşi să declarăm ziua lui de naştere sărbătoare naţională. (...) Această iniţiativă onorează spiritul nostru şi în acelaşi timp arată dragostea şi recunoştinţa noastră faţă de valoarea lui Brâncuşi".
În 1951, cu șase ani înainte să moară, Brâncuși și-a dorit să doneze statului român 230 de sculpturi, însă a fost refuzat pe motiv că operele sale nu au nicio valoare.
Gheorghe Gheorghiu Dej, liderul partidului comunist la acea vreme, a spus că „Operele lui Brâncuși nu ajută cu nimic la edificarea socialismului în România.”
După acest refuz, Brâncuși și-a donat operele Franței. Pentru că statul francez nu putea accepta donații de la cetățeni străini, Constantin Brâncuși a devenit cetățean francez, pentru a putea finaliza donația.
Artistul a murit la 16 martie 1957, cu sufletul întristat pentru că nu se putea întoarce în ţara natală, iar la 19 martie a fost înmormântat în cimitirul Montparnasse din Paris.
Lucrările sale, adevărate capodopere, atrag publicul să treacă pragul muzeelor, iar pe noi să ne mândrim că România a dat lumii unul dintre marii creatori de geniu.
Atelierul lui Constantin Brâncuși se află în cadrul Centrul Naţional de Artă şi Cultură Georges-Pompidou și găzduiește cea mai mare parte din colecția sculptorului, formată din 137 de sculpturi, 87 de piedestale, 41 de desene, 2 tablouri și peste 1.600 de plăci fotografice din sticlă și fotografii originale ale artistului, potrivit centrepompidou.fr.
O parte dintre lucrările lui Brâncuși se află Muzeul Național de Artă al României.
Există o sală dedicată sculptorului în care publicul poate admira lucrări precum: Somnul, Danaida, Macheta pilonului Porţii Sărutului, Scaun, Cap de copil, Supliciul sau Rugăciunea, potrivit mnar.arts.ro.
Unele dintre lucrările sale pot fi văzute la Muzeul Guggenheim din Spania, la Muzeul Met din Statele Unite, la Muzeul de Artă Modernă (MoMA) din New York, la Muzeul de Artă Modernă din San Francisco sau la Atelierul lui Constantin Brâncuși din Paris.
Lucrările lui Brâncuși au fost vândute cu sume incredibile la licitațiile internaționale, de-a lungul vremii.
În 2012, la New York, în cadrul licitației de artă impresionistă și modernă organizată de Sotheby’s, lucrarea Prometeu (Prométhée) s-a vândut cu 12.682.500 de dolari (incluzând comisioane și taxe).
În 2017, la New York, în cadrul licitației de artă organizată de casa Christie’s, lucrarea „La Muse Endormie” a fost vândută cu 57,3 milioane de dolari (incluzând comisioane și taxe).
În 2018, tot la New York, în cadrul licitației artă organizată de casa Christie’s, sculptura din bronz „La jeune fille sophistiquee” a fost vândută cu 71 de milioane de dolari (incluzând comisioane și taxe).
Unul dintre cele mai importante evenimente dedicate sculptorului român în ultimele decenii a fost expoziţia "Brâncuşi. Sublimarea formei", principalul eveniment din cadrul celei de-a 27-a ediţii a Festivalului de artă Europalia, organizat la Bruxelles în perioada 2 octombrie 2019 - 2 februarie 2020, la care România a avut statutul de ţară invitată de onoare.
În acest an, o amplă expoziţie intitulată "Brâncuşi: surse româneşti şi perspective universale" va fi deschisă, în parteneriat cu Institutul Francez din România, la Muzeul Naţional de Artă Timişoara, în cadrul programului "Timişoara - Capitală Europeană a Culturii", în perioada 30 septembrie 2023 - 28 ianuarie 2024.
De asemenea, Institutul Cultural Român a lansat un apel la candidaturi pentru bursele "Constantin Brâncuşi" care se vor desfăşura în 2023. În cadrul acestui program, doi artişti plastici/artişti vizuali români vor primi câte o bursă, sub forma unui stagiu de trei luni la Cite internationale des arts din Paris. Programul de burse "Constantin Brâncuşi" are loc în perioadele mai - iulie 2023, respectiv noiembrie 2023 - ianuarie 2024, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News