Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Vot în DIASPORA. CTP: „Majoritatea românilor care au plecat din țară au plecat trântind ușa, din pricina unor nedreptăți majore”
WhatsApp
Gazetarul Cristian Tudor Popescu spune că prezența la vot, atât în diaspora, cât și în țară, este mare, în condițiile unei campanii electorale „cenușii”. În ceea ce-i privește pe românii din străinătate, spune că cei care votează sunt oamenii care speră să se întoarcă în țară într-o zi. Sunt mulți alții însă care „au plecat trântind ușa” și nu vor vota, indiferent câte secții de votare ar fi înființate în afara țării, spune gazetarul.

„Am auzit rostindu-se că procentul diasporei e mic în raport cu cele 5 milioane de români, o cifră estimativă, de peste hotare. Dați-mi voie să nu fiu de acord. Acest procent e foarte mare. O dată pentru că au avut posibilitatea să voteze acum în condiții civilizate, evident că asta a contat foarte mult față de 2014, față de europarlamentare. Acest procent mult mai mare spune cât de obstrucționați au fost acești oameni în ultimii ani de către aparatul diplomatic aflat la putere, atât în România, cât și în străinătate. Convingerea mea e că ar fi putut să fie la fel de mulți și în 2014, dacă nu ar fi fost împiedicați în modul cel mai sălbatic să voteze.

Trebuie spus un lucru simplu, dar neplăcut: mulți, majoritatea românilor care au plecat din țară, mai ales în ultimii ani, au plecat fără să se uite înapoi, au plecat trântind ușa, unii dintre ei înjurând, din pricina unor frustrări, unor nedreptăți majore, insatisfacții pe care le-au avut aici în România și au plecat cu gândul să nu se mai întoarcă niciodată. Se duc în societățile care îi primesc, preocupați să se integreze cât mai bine, unii nici nu-și învață copiii românește, doresc chiar să se facă uitată originea lor românească. Asta este explicația.

Dacă s-ar face 5.000 de secții de vot pe planetă pentru cei din diaspora, mai mult de 20% procentul votanților nu va urca din această tristă cauză.

Cu siguranță cei mai mulți care au venit la vot ar dori să se întoarcă în România, dacă ar considera că ceea ce i-a făcut să plece a dispărut, că s-a îmbunătățit situația. Categoric, genul acesta de oameni au venit la vot.

Eu nu-i condamn nici pe ceilalți, pentru că au repulsie față de ce au trăit aici în România și nu au încredere că lucrurile se vor schimba în bine.

În străinătate mai apare un efect: există o conștiință a momentului istoric mai mare cred decât în România. Nu știu câți din cei care s-au dus la vot în România sunt conștienți că peste o lună și jumătate se vor împlini 30 de ani de la Revoluție. Cei din Occident sunt acum în atmosfera istorică a căderii zidului Berlinului, a căderii comunismului.

Și în țară vom avea 50 si ceva la sută, se conturează, deci aproape de votul din 2014. Nu mi se pare un vot slab, mi se pare un vot foarte bun, având în vedere absența aproape totală a dezbaterii în această campanie electorală, calitatea foarte scăzută, cenușie, a campaniei, faptul că există un candidat care în toate sondajele e cotat detașat în frunte, toate astea erau motive ca oameni să spună ceea ce unii politicieni au dorit și au reușit dintotdeauna: ce să mă mai duc la vot? Nu are niciun rost, nu se schimbă nimic, mai bine stau acasă. Ei, după părerea mea, acest procent e foarte mare având în vedere atmosfera în care s-a desfășurat această campanie electorală.

E de mare bun simț ce spun oamenii, sunt de bun simț cerințele lor – președintele să fie corect, cinstit, puternic, competent. Dar eu aș spune altceva. Aș vrea ca președintele României să nu se considere nemuritor, pentru că mai toți președinții acestei țări, începând cu Nicolae Ceaușescu, au acționat ca și cum ar fi fost nemuritori. Aș vrea ca președintele să gândească că perioada sa de atotputernicie, cum crede el atunci când toți roiesc în jurul lui, să-i facă pe plac, această prezență se va termina și că într-o zi va muri și îi vor muri și lăudătorii și atunci istoria îl va analiza fără milă și cu răceală. Și dacă va gândi așa în timpul mandatului sau mandatelor sale, acțiunile lui vor fi în favoarea României și românilor, dacă va avea această conștiință. Dacă nu, va face ce-l taie capul, va face tot felul de gesturi reprobabile, pentru că se simte foarte puternic și nemuritor, și nu va acționa în interesul, la urma urmei, sub specia eternității, pe termen lung, al României”, a spus Cristian Tudor Popescu la Digi24.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Alegerile Prezidentiale Vezi toate articolele
pixel