Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Vladimir Putin se temă că rachetele din Europa vor atinge Rusia în 10 minute și amenință
WhatsApp
Vladimir Putin amenință SUA și Occidentul cu rachete nucleare. El spune că ar face asta ca urmare a intenției NATO de a plasa arme în Germania, începând cu 2026. 
Vladimir Putin a votat electronic

Publicitate

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat duminică Statele Unite că desfășurarea în Germania a rachetelor americane cu rază lungă de acțiune va determina Rusia să poziționeze arme similare suficient de aproape pentru a lovi Occidentul, conform Reuters.

Washingtonul anunțase pe 10 iulie că va desfășura pe teritoriul german rachete cu rază lungă de acțiune începând din 2026, ca parte a pregătirilor pentru desfășurarea pe termen lung a rachetelor de croazieră SM-6 și Tomahawk, precum și a unora hipersonice în curs de proiectare.

În Sankt Petersburg, de ziua marinei militare ruse, Putin a declarat marinarilor din Rusia, China, Algeria și India prezenți la festivități că SUA riscă să declanșeze o criză a rachetelor similară celei din perioada Războiului Rece.

Putin se teme că armele occidentale ar putea lovi Rusia în 10 minute

 

"Timpul de zbor al unor astfel de rachete, care în viitor ar putea fi echipate cu focoase nucleare, va fi de circa 10 minute", a spus liderul de la Kremlin. "Vom adopta măsuri similare de desfășurare, ținând cont de acțiunile Statelor Unite și ale aliaților lor din Europa și alte regiuni ale lumii."

Rusia prezintă războiul început în februarie 2022 împotriva Ucrainei ca pe o parte a luptei istorice cu Occidentul, despre care Putin susține că a umilit Moscova după prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, încălcând sfera de influență rusă.

Ucraina și Occidentul consideră că Putin urmărește cuceriri teritoriale în stil imperial și s-au angajat să învingă Rusia, care în prezent controlează aproximativ 18% din teritoriul ucrainean, inclusiv Crimeea, ocupată din 2014.

Președintele rus vede aceste teritorii, care în trecut au aparținut Rusiei imperiale, ca fiind parte din Rusia și afirmă că nu vor fi înapoiate niciodată.

Tensiuni tot mai mari

 

Unii diplomați ruși și americani afirmă că relațiile dintre țările lor sunt mai proaste chiar decât în timpul crizei rachetelor din Cuba din 1962. Declarativ, atât Washingtonul, cât și Moscova cer reducerea tensiunilor, dar - observă Reuters - acționează în același timp pentru escaladarea lor.

Putin a acuzat SUA că alimentează tensiunile prin transferul de sisteme de rachete Typhoon în Danemarca și Filipine. El a comparat planurile SUA cu decizia NATO din 1979 de a desfășura lansatoare de rachete Pershing II în Europa.

Conducerea sovietică din perioada când Iuri Andropov era secretar general al Partidului Comunist se temea că desfășurarea rachetelor Pershing II făcea parte dintr-un plan minuțios, condus de SUA, de a decapita Uniunea Sovietică prin eliminarea liderilor politici și militari. Aceste rachete au fost desfășurate în Germania în 1983, iar Andropov - aflat aproape de sfârșitul vieții - și serviciul secret sovietic KGB au interpretat acest pas și un exercițiu militar important al NATO ca indicii că Occidentul era gata să lanseze un atac preventiv împotriva URSS.

"Situația de acum reamintește de evenimentele din timpul Războiului Rece legate de desfășurarea rachetelor americane Pershing cu rază medie de acțiune în Europa", a spus Putin duminică.

El a repetat amenințarea că Rusia ar putea relua producția de rachete cu rază medie și scurtă de acțiune, cu capacități nucleare, și ar putea decide unde să le desfășoare după ce SUA aduc rachete similare în Europa și Asia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel