Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Violeta Alexandru: „Plecarea românilor în străinătate, o problemă serioasă. Undeva statul a eșuat“
WhatsApp
Ministrul interimar al Muncii, violeta Alexandru, a acordat un interviu în exclusivitate pentru Realitatea Plus. Ea a vorbit, printre altele, despre nevoile românilor din diaspora referitor la posibilitatea revenirii în România.

Întrebată despre ce anume i-ar putea determina pe românii din diaspora să revin în țară, ministrul Muncii spune că este esențial ca o adevărat schimbare la nivelul instituțiilor statului, la nivelul întregii societăți să se petreacă.

„Opinia mea este că acești oameni (n.r. românii din diaspora) vor veni dacă văd o schimbare de societate. Nu mă sustrag de la responsabilitățile pe care le am ca Ministru al Muncii.(...) Rolul central îl are ANOFM, a cărei evaluare am terminat-o și pentru care propun niște măsuri de organizare profunde. Parte din aceste măsuri le-am constatat că sunt cu privire la românii noștri din diaspora

Dincolo de aceste câteva măsuri concrete, despre care vom vorbi imediat, am convingerea că românii vor veni nu că urmare a unor lozinci politicianiste ci dacă vor vedea schimbarea în societate. Dacă au posibilitatea să își găsească un loc de muncă sau dacă acces la informații pe baza cărora să opteze pentru un loc de muncă potrivit, dar au în România acces la  la servici de sănătate, educație. O societate unde nu trebuie să dai șpaga, nu trebuie să ai o cunoștință într-o instituite publică să rezolvi o problemă sau să ai acces la un serviciu pe care îl meriți, să nu fii nici fratele nici vărul cuiva să poți să aspiri la o funcție publică sau să ai ai acces la o oportunitate de dezvoltare de carieră în sistemul public. Este vorba despre un fel de societate pe care ei l-au văzut posibil în țările din care provin și pe care nu îl regăsesc în România.

Eu cred că au nevoie să vadă în funcții publice oameni care nu mint și care își văd de treabă să care nu pierd nicio zi în care să livreze rezultate. Ei evaluează în ce măsură eu mă încadrez în acest tipar, dar sunt mai mulți factori, inclusiv comportamentul politicienilor, care îi determină pe acești oameni să revină în România. Și mulți doresc asta. Au ajuns la o anumită vârstă, sau au prinți care sunt în vârstă și vor să revină pentru a le fi aproape. dorința există, disponibilitatea există. Rămâne ca noi, cei din țară să îi asigurăm că România e pe drumul cel bun“, a afirmat ministru Violeta Alexandru.

 „Atașații de muncă din consulate să iasă din birou!“

 

Ministrul muncii spune că în AJOFM vor fi create structuri dedicate românilor din diaspora, prin intermediul căror aceștia să afle despre oportunitățile de muncă din țară.

„În ANOFM va fi o structura distinctă care să se ocupe de comunicarea cu ale noastre comunități de românii din străinătate. În bazele de date pe care noi le avem,  informațiile despre românii care vor să revină în țară sunt sporadice, decât să arate o preocupare reală a structurilor publice pentru a le oferi acestor oameni toate informațiile. Nu neapărat că au nevoie de un sprijin, pentru că s-au obișnuit să se descurce să gestioneze lucrurile, cât au nevoie în primul rând de informații

Și aici, în continuare, văd cum informația despre cum poți să-ți găsești un loc de muncă bun o obții din orice altă sursă mai puțin de la o instituție a statului care ar trebui să o pună la dispoziție. Nu ai certitudinea că revenit în țară să participi la un interviu este un interviu real. De aceea este vorba despre o schimbare de societate. Am cerut reprezentaților atașaților de muncă ale consulatelor să fie activi, să iasă din birou, să ia pulsul diasporei și concret să vadă care sunt acum nevoile lor de muncă și dorințele lor, pentru ce domenii, ce îi împiedică. Eu cred că cel mai important este ca ei să simtă că se mișcă ceva în societate. Nu există un buton magic, deci să ne facem treaba și să punem umărul. 

Prin urmare un AJOFM activ, o debirocratizare și simplificarea procedurilor care să permită acces la informații în timp real, o informare corectă despre condițiile de muncă oferită, o abordare  activă a atașaților de muncă, angajați ai ministrului muncii care să meargă în teren și să vadă care sunt barierele românilor din diaspora de a-i găsi un loc de muncă în țară“, a explicat ministrul de resort într-un interviu pentru Realitatea Plus.

„Undeva statul a eșuat“

 

Ea a mai spus că exodul românilor peste granițe este dovada că undeva „statul a eșuat“.

 Plecarea românilor din țară este una dintre cele mai serioase probleme pe care le avem. Înseamnă că undeva statul a eșuat, că acești oameni nu și-au mai găsit aici un viitor. Din ce cunosc din spațiul public, exemplele unor români, de regulă tineri, care au terminat o formă de învățământ în afară și au decis să se întoarcă sunt de natură să impulsioneze și alți tineri să revină în România, sunt sporadice.

(...)

 Așadar, îi așteptăm cu seriozitate și cu dorința de a construi o societate frumoasă“, a conchis ministrul Violeta Alexandru.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel