Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Viktor Orban vrea totuși fondurile UE și adoptă o reformă pentru independența judiciară, cerută de Comisia Europeană 
WhatsApp
 Ungaria a adoptat miercuri o reformă pentru a ameliora independenţa judiciară, sperând să deblocheze o parte din miliardele de euro din fonduri europene suspendate din cauza preocupărilor Bruxelles-ului cu privire la statul de drept, relatează AFP.

"Parlamentul a adoptat amendamente la legile ungare privind justiţia, în baza acordului cu Comisia Europeană", a anunţat pe Twitter purtătorul de cuvânt al guvernului, Zoltan Kovacs.

În total, aproape 22 de miliarde reprezentând fonduri de coeziune destinate ţării din Europa centrală pentru perioada 2021-2027 au fost suspendate în decembrie de Uniunea Europeană (UE) până când Budapesta va efectua reforme.

"Ungaria şi-a îndeplinit acum angajamentele în materie de administrare a justiţiei şi aşteptăm ca Bruxelles-ul să acorde sumele datorate", a scris pe Facebook ministrul Justiţiei, Judit Varga, care denunţase cu o zi înainte în presa locală "diabolicul sistem" de la Bruxelles.

Budapesta speră să recupereze 13 miliarde de euro, potrivit cifrelor citate de presa ungară şi pe care AFP nu le-a putut confirma imediat.

Noua lege, adoptată de 151 de deputaţi din 199 va intra în vigoare la 1 iunie şi urmează, potrivit guvernului, să alinieze ţara în conformitate cu dreptul european, relatează Agerpres. 

Viktor Orban și politica pro Rusia

 

De la începutul conflictului în februarie 2022, Budapesta, foarte dependentă de importurile ruseşti de hidrocarburi, şi-a menţinut o poziţie ambiguă, abţinându-se să-l critice pe preşedintele rus.

Viktor Orban, care a avut legături strânse cu Vladimir Putin înainte de război, refuză să trimită arme Kievului şi critică sancţiunile europene împotriva Moscovei, deşi le-a votat.

De la revenirea sa la putere, în 2010, liderul naţionalist şi-a extins treptat controlul asupra mass-media şi justiţiei, atrăgându-şi regulat critici din partea Uniunii Europene.

UE blochează, astfel, fonduri alocate Budapestei în valoare de 12 miliarde de euro în aşteptarea unor reforme anticorupţie. 

Viktor Orban navighează în contra-curent faţă de partenerii săi europeni în dosarul ucrainean de la invazia rusă a Ucrainei în urmă cu un an. El critică "războiul indirect" desfăşurat de Europa împotriva Rusiei şi a lansat la sfârşitul lui februarie un nou apel la o încetare a focului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
pixel