Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Viktor Orban s-a dus la Zelenski ca să-l convingă să facă pace cu Putin 
WhatsApp
Viktor Orban se află într-o vizită oficială în Ucraina. 
Premierul ungar Viktor Orban a ajuns în vizită la Moscova pentru o "misiune de pace" cu Putin

Premierul Ungariei Viktor Orban, care a preluat ieri președinția de șase luni a Uniunii Europene, a sosit la Kiev pentru prima sa vizită în Ucraina de la invazia rusă declanșată în 2022.

Vizita a fost anunțată de guvernul ungar.

Orban, explică Budapesta, „a ajuns la Kiev pentru discuții cu președintele Volodymyr Zelenski, în ciuda tensiunilor din interiorul UE din cauza opoziției sale față de ajutorul Ucrainei, a intrării Kievului în UE și pentru presupusa sa apropiere politică de Vladimir Putin.

„Cel mai important subiect. în discuţie" la Kiev între Victor Orban şi Zelenski "este posibilitatea construirii păcii",  a declarat purtătorul de cuvânt al premierului ungar, citat de MTI. 

Purtătorul de cuvânt al lui Orban, Bertalan Havasi, a adăugat că cei doi lideri vor discuta, de asemenea, despre relațiile bilaterale.

Zelenski a spus la rândul său că speră ca semestrul maghiar de președinție la UE va „promova în mod eficient valorile, obiectivele și interesele noastre comune”.

Viktor Orban și adversitatea față de Ucraina

 

Viktor Orban blochează în mod constant ajutorul militar destinat Ucrainei, esențial pentru Kiev, și continuă să îndemne la un armistițiu.

La începutul anului, a impus veto împotriva unui pachet de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina. În cele din urmă, acesta a fost aprobat, însă cu o întârziere criticată de oficialii ucraineni.

Liderul eurosceptic, aflat neîntrerupt la putere în Ungaria din 2010, s-a opus ferm oricăror discuții privind aderarea Ucrainei la UE, considerând că această țară nu este pregătită. În cele din urmă, a acceptat să părăsească masa negocierilor la summitul liderilor UE din decembrie anul trecut, pentru ca omologii săi să poată decide deschiderea negocierilor de aderare cu Kievul.

Mergând împotriva curentului, el consolidează legăturile politice și economice ale Ungariei cu Kremlinul. Rusia rămâne o sursă esențială pentru nevoile energetice ale Ungariei.

Președintele ungar dezaprobă sancțiunile europene impuse Rusiei și încearcă să le relaxeze, fără însă a le bloca complet.

El a numit în repetate rânduri invazia rusă în Ucraina "operațiune militară", folosind un eufemism impus de Kremlin pentru a evita să menționeze războiul.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel