Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
VIDEO Momentul în care un meteorit a aprins cerul în Spania și Portugalia. Oamenii au sunat speriați la 112
WhatsApp
Un meteorit a aprins în weekend cerul Spaniei și Portugaliei. Oamenii au sunat speriați la 112. Imaginile sunt spectaculoase. 
Meteoritul a fost descris ca o "minge de foc" pe cer (Foto: X)

O minge de lumină a străbătut cerul Peninsulei Iberice în noaptea de sâmbătă spre duminică, fiind observată în Andaluzia, Castilla-La Mancha, Comunitatea Madrid, Extremadura, Galiția, precum și în nordul Portugaliei și în Lisabona.

Purtătorul de cuvânt al serviciului de urgență 112 din Comunitatea Madrid a raportat numeroase apeluri referitoare la un obiect care a traversat cerul, provocând un fulger verde intens. Protecția Civilă a Portugaliei a sugerat că obiectul ar fi putut fi un meteorit, posibil căzut în zona Castro Daire din regiunea centrală a țării.

Conform canalului Meteors de pe YouTube, pentru un moment scurt, strălucirea mingii de foc a transformat noaptea în zi, fiind mult mai intensă decât lumina Lunii pline. Fenomenul a fost studiat de José María Madiedo, astrofizician la Institutul de Astrofizică din Andaluzia (IAA-CSIC) și coordonator al proiectului SMART.

 

Youtube video image

 

Analiza sa, citată de publicația 20minutos, a arătat că o rocă provenită dintr-o cometă a intrat în atmosfera Pământului cu o viteză de aproximativ 161.000 de kilometri pe oră, având o traiectorie aproape orizontală, cu o înclinare de doar zece grade.

"Impactul brusc cu aerul la această viteză mare a încălzit suprafața rocii, transformând-o într-o minge incandescentă vizibilă sub forma unei mingi de foc. Aceasta a început la o altitudine de aproximativ 122 km deasupra Spaniei, lângă orașul Don Benito, în provincia Badajoz,” explică experții.

 

De la punctul inițial, mingea de foc a avansat spre nord-vest, traversând Portugalia și stingându-se la aproximativ 54 km deasupra Oceanului Atlantic. Pe parcursul traiectoriei sale, obiectul a prezentat mai multe explozii care au provocat creșteri bruște ale luminozității, cauzate de fragmentarea bruscă a rocii. În total, mingea de foc a parcurs aproximativ 500 de km înainte de a se stinge în atmosferă.

Contrar rapoartelor din presa portugheză, observatorii exclud posibilitatea ca fragmente ale rocii să fi ajuns la sol. „Înregistrările arată că roca s-a spart în mai multe fragmente, dar niciunul dintre ele nu ar fi reușit să ajungă la pământ,” au declarat aceștia.

 

--------------------------------------------------

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel