Iniţial, Tribunalul Bucureşti stabilise ca Vanghelie să achite 80.000 de euro, însă magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti au admis apelul fostului primar şi au micşorat suma de şapte ori.
"Admite apelul. Schimbă în parte sentinţa apelată în sensul că îl obligă pe pârâtul Vanghelie Marian Daniel să plătească reclamantului Ponta Victor Viorel suma de 10.000 euro cu titlu de despăgubiri pentru prejudiciul moral. Cu drept de recurs în termen de 30 de zile de la comunicare", se arată în decizia CAB.
"10 la copii - 70 la Vanghelie. Să vă explic: am primit de la Tribunalul Bucureşti, în 2021, o decizie prin care Marian Vanghelie trebuia să plătească 80.000 euro despăgubiri pentru minciunile spuse despre mine. Am anunţat imediat că voi dona toţi banii primiţi către o fundaţie care îi ajută pe copiii fără părinţi. Dar Vanghelie a făcut apel şi judecătorul de la Curtea de Apel s-a înduioşat de 'săracul' fost primar şi a zis că 80.000 e prea mult, a redus la 10.000. Sper că voi încasa acei bani şi imediat îi voi dona, publicând actul prin care am transmis banii. Sincer, eu mă gândeam că mai tare le foloseau copiilor orfani (cum a decis judecătorul de la Tribunal) decât lui Marian Vanghelie. Dar, ce să facem? Respectăm deciziile", a fost reacţia lui Victor Ponta, într-un mesaj postat pe Facebook.
Fostul premier l-a dat în judecată pe Marian Vanghelie după ce acesta din urmă a declarat într-o emisiune tv că, pe vremea când lucra la Guvern, Ponta ar fi luat bani de la afacerişti.
Pe 15 ianuarie, Tribunalul Bucureşti a decis arestarea preventivă a şase oameni de afaceri, ceilalţi inculpaţi, printre care Marian Vanghelie şi fratele său, Paul Vanghelie, fiind plasaţi sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile.
Ulterior, DNA a făcut contestaţie, respinsă miercuri de Curtea de Apel Bucureşti.
Mai mult, Curtea de Apel Bucureşti a înlăturat din măsura controlului judiciar impus de Tribunalul Bucureşti mai multe interdicţii pentru inculpaţi, Marian Vanghelie având acum voie să se apropie şi să comunice direct cu fratele său, Paul Vanghelie.
Conform DNA, la finele anului 2018, Marian Vanghelie, Marian Leonard Petre şi un om de afaceri ar fi constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat ulterior şi alte persoane, administratori ai unor societăţi comerciale, şi care ar fi avut ca scop obţinerea de foloase de către firmele controlate de fostul primar şi implicit de persoanele care au sprijinit grupul prin prejudicierea bugetului SC Economat Sector 5 SRL, unde acţionar majoritar este Consiliul Local Sector 5.
"Obţinerea acestor foloase s-ar fi realizat prin efectuarea de către SC Economat Sector 5 SRL a unor achiziţii de bunuri nelegale şi la preţuri supraevaluate (produse alimentare şi nealimentare între care patinoare artificiale, tarabe, nebulizatoare, agende, bomboane şi dulciuri, cântare comerciale, măşti FFP2 şi geluri dezinfectante etc.) de la societăţile controlate de aceştia. Grupul a acţionat în perioada 2018 - 2020 şi ar fi avut o structură bine determinată, ierarhia în cadrul acestuia fiind dată de rolul pe care fiecare membru îl avea în desfăşurarea activităţii infracţionale", precizează DNA.
La vârful ierarhiei, spun procurorii, s-ar fi aflat Marian Daniel Vanghelie, urmat de Petre Marian Leonard - directorul general al Economat Sector 5, precum şi un om de afaceri, suspect în cauză.
"Mecanismul de acţionare al grupului era unul complex. Astfel, după achiziţia bunurilor respective de către societăţile controlate de oamenii de afaceri de la diverşi furnizori, acestea erau revândute la suprapreţ către SC Economat Sector 5 SRL, în mod direct, dar şi prin crearea mai multor lanţuri comerciale în care erau interpuse aceleaşi societăţi, controlate de membrii grupării", indică DNA.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News