Șase dintre cei care au murit în clubul de noapte Las Atalayas au fost identificați prin amprente, iar pentru celelalte șapte victime este necesară analiza ADN.
Incendiul din zona clubului de noapte Las Atalayas din Murcia, care a făcut 13 morți duminica trecută, a șocat întreaga țară. Nu se știe care a fost originea incendiului, dar se știe că în locul în care victimele și-au pierdut viața, Fonda Milagro, s-a atins 600 de grade Celsius, o temperatură foarte ridicată care poate complica identificarea cadavrelor. Până acum, șase morți au fost identificați prin amprente, restul se va face prin analiza ADN.
José Antonio Lorente, profesor de Medicină Legală și Legală la Universitatea din Granada, precum și director al Laboratorului de Identificare Genetică, explică pentru Informativos Telecinco cheile și posibilele scenarii care pot fi prezentate experților: „Acesta este un caz dificil din cauza temperaturilor ridicate. Dar, dar cu tehnologia de care dispunem și cu experiența și excelența laboratoarelor, dacă se acordă cea mai mare prioritate într-un interval de aproximativ trei-cinci zile victimele ar putea fi identificate”.
Potrivit dr. Lorente, „cel mai mare dușman al ADN-ului este trecerea timpului sau acțiunea căldurii”. "Sunt cele două mari mecanisme distructive ale întregului țesut, iar cu temperaturile ridicate menținute pentru un anumit timp, structurile corpului sunt distruse. ADN-ul este o structură sensibilă și țesutul poate fi foarte deteriorat, ceea ce face această situație foarte complexă".
Primul pas în fața acestor tragedii, este recurgerea la amprentă, așa cum s-a făcut cu succes cu cinci victime, în timp ce următorul este testul ADN cu mostre ale decedatului și o rudă directă a acestuia ( care oferă și obiecte personale ale celor dragi, cum ar fi piepteni sau aparate de ras, pentru a preleva proba).
Probele de ADN sunt prelevate de la victimă „din părțile corpului mai puțin deteriorate”, precum oase și dinți, care se păstrează foarte bine chiar și la temperaturi ridicate și care sunt analizate prin Medicină Dentară. „Dacă nu au fost arse complet, există întotdeauna un fragment care oferă suficiente informații pentru a putea face analiza ADN”, detaliază expertul.
Expertul dorește doar ca acele familii afectate să poată să-și ia un ultim rămas bun de la cei dragi așa cum merită. A mai trăit multe alte cazuri de aproape cu arsuri majore, dar această tragedie i-a provocat un mare șoc atât pe plan personal, cât și profesional: „Este groaznic, atâtea victime. Este ceva ce nu s-a mai văzut aici de mulți ani, ceva extraordinar de trist. De obicei mă ocup de aceste probleme în alte țări, unde aceste nenorociri apar mai frecvent, dar acest lucru a avut într-adevăr un impact mare asupra mea”.
Consiliul Local din Murcia a cerut, în octombrie 2022, autorităților competente să închidă locația în care funcționau cluburile Fonda și Teatre după ce le-au refuzat emiterea unui aviz de funcționare, dar acestea au rămas deschise, relatează publicația spaniolă El Mundo și agenția Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News