Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Acest proiect este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni in perioada iunie - noiembrie 2023.
https://dprp.gov.ro/web/
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Dezbatere 1

Cum acționează autoritățile locale pentru readucerea acasă a românilor din Diaspora

18 August 2023, 16:00 - 18:00

ȘtiriDiaspora.ro organizează prima ediție a dezbaterii "Cum acționează autoritățile locale pentru readucerea acasă a românilor din Diaspora" din cadrul proiectului "VEȘTI BUNE DE ACASĂ" în data de 18 august 2023, în sistem hibrid, începând cu ora 16:00 (ora locală a României).

AGENDA DEZBATERII

Moderator: Bogdan Bolojan, redactor-șef știridiaspora.ro

CUVÂNT DE DESCHIDERE: Gabriel Nuță-Stoica, journalist știridiaspora.ro

CONTEXT ȘI TEMATICĂ:

Aproape 50.000 de români au emigrat definitiv din România în 2022, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică, aceasta fiind cea mai mare valoare a migrației externe definitive care s-a înregistrat în ultimii 30 de ani în România. Care este strategia autorităților pentru a combate fenomenul migrației?

Topul județelor de unde au plecat cei mai mulți români versus topul țărilor în care sunt cele mai multe comunități de români. CE FAC AUTORITĂȚILE ROMÂNE VS CE VOR CELE MAI MARI COMUNITĂȚI DE ROMÂNI DIN DIASPORA

Autoritățile române, prin instituțiile sale, centrale sau locale, depun eforturi constante pentru a-i readuce în România pe românii din Diaspora sau pentru a le face viața mai ușoara acolo unde sunt ei. Eforturile sunt concretizate în: acte normative, decizii locale-punctuale, programe, vizite de lucru, finanțări consistente, facilități fiscale etc. Toate acestea însă trebuie comunicate în mod constant și coerent, astfel încât, românii din Diaspora care decid să revină în țară să o facă în cunoștință de cauză, să-și cunoască drepturile, să poată aplica la toate programe și beneficia de toate aceste facilități.

Totodată, românii care decid să-și continue viața în Diaspora, trebuie să știe care le sunt drepturile și obligațiile în raport cu statul român, cum pot intra mai ușor în contact cu autoritățile române, ce pot rezolva de la distanță, grație digitalizării și mai ales cum își pot păstra unele drepturi chiar dacă sunt la distanță.

Urmărește dezbaterea



Dezbatere 2

Cum acționează autoritățile pentru readucerea acasă a românilor din Diaspora?

O dezbatere despre migrație, o problemă esențială a României

Ediția a II-a

29 Septembrie 2023, ora 16:00 – 18:00

AGENDA DEZBATERII

Moderator: Alex Vlădescu, realizator emisiuni DC News

ȘtiriDiaspora.ro organizează a doua ediție a dezbaterii "Cum acționează autoritățile pentru readucerea acasă a românilor din Diaspora? O dezbatere despre migrație, o problemă esențială a României" din cadrul proiectului "VEȘTI BUNE DE ACASĂ" în data de 29 septembrie 2023, în sistem hibrid, începând cu ora 16:00 (ora locală a României).

Evenimentul va fi transmis pe platformele: DC News, DC News TV și ȘtiriDiaspora și pe paginile de Facebook și canalele de YouTube ale acestora.

CONTEXT ȘI TEMATICĂ:

Aproximativ 50.000 de români au emigrat definitiv din România în 2022, conform datelor publicate de INS, aceasta fiind cea mai mare valoare a migrației externe definitive care s-a înregistrat în ultimii 30 de ani în România. De asemenea, cifrele oficiale furnizate de MAE arată că în diaspora sunt 5.7 milioane de români, însă neoficial există cel puțin 8 milioane.

Unul dintre motivele principale pentru care românii aleg să plece în diaspora este căutarea de oportunități de muncă și dezvoltare profesională, pe care le găsesc în alte țări. Mulți aleg să lucreze în domenii precum construcții, sănătate, agricultură, IT, ospitalitate și îngrijirea bătrânilor, aducând astfel o contribuție la economiile țărilor în care se stabilesc. În prezent, țările cu cele mai mari comunități de români sunt Marea Britanie, Germania, Spania și Italia.

Potrivit sondajelor realizate de ȘtiriDiaspora, printre principalele motive care îi împiedică pe românii din străinătate să revină acasă se numără lipsa locurilor de muncă și lipsa unui salariu competitiv în România. Autoritățile române, prin instituțiile sale, centrale sau locale, depun eforturi constante pentru a-i readuce în România pe românii din Diaspora sau pentru a le face viața mai ușoară acolo unde sunt ei. Eforturile sunt concretizate în: acte normative, decizii locale-punctuale, programe, vizite de lucru, finanțări consistente, facilități fiscale.

Pentru a întări legătura dintre românii din diaspora și țara lor de origine este important ca statul român să continue să ofere sprijin și facilități celor care doresc să se întoarcă acasă sau să investească în România. Promovarea oportunităților de angajare, afaceri și investiții, îmbunătățirea serviciilor consulare și crearea unui mediu favorabil pentru reintegrare sunt doar câteva dintre aspectele care pot contribui la atragerea românilor din diaspora înapoi acasă.

De asemenea, este necesar ca cetățenii români care decid să-și continue viața în diaspora să cunoască care le sunt drepturile și obligațiile în raport cu statul român, cum pot intra mai ușor în contact cu autoritățile române, ce pot rezolva de la distanță, grație digitalizării și mai ales cum își pot păstra unele drepturi chiar dacă sunt la distanță.

TEME DEZBATERE:

INVITAȚI:

CUVÂNT DE DESCHIDERE: Gabriel Nuță-Stoica, jurnalist ȘtiriDiaspora.ro

Urmărește dezbaterea



Dezbatere 3

Educația, în strategiile autorităților pentru reîntoarcerea acasă a românilor din Diaspora

13 Octombrie 2023, 16:00 - 18:00

AGENDA DEZBATERII

Moderator: Alex Vlădescu, realizator emisiuni DC News

ȘtiriDiaspora.ro organizează dezbaterea "Educația, în strategiile autorităților pentru reîntoarcerea acasă a românilor din Diaspora" din cadrul proiectului "VEȘTI BUNE DE ACASĂ" în data de 13 octombrie 2023, în sistem hibrid, începând cu ora 16:00 (ora locală a României).

Evenimentul va fi transmis pe platformele: DC News, DC News TV și ȘtiriDiaspora și pe paginile de Facebook și canalele de YouTube ale acestora.

CONTEXT ȘI TEMATICĂ:

În ultimii 30 de ani, milioane de români au părăsit țara pentru condiții mai bune de trai. Aproximativ 50.000 de români au emigrat definitiv din România în 2022, conform datelor publicate de INS, aceasta fiind cea mai mare valoare a migrației externe definitive care s-a înregistrat în ultimii 30 de ani în România. De asemenea, cifrele oficiale furnizate de MAE arată că în diaspora sunt 5.7 milioane de români, însă neoficial există cel puțin 8 milioane.

Există numeroase motive pentru care românii, în special tinerii români aleg să plece în străinătate. Sistemul de învățământ din România reprezintă unul dintre principalele motive care stă la baza deciziei de a părăsi țara. Majoritatea tinerilor români doresc să urmeze programe de studii superioare mai bune, să obțină calificări și specializări în domeniile în care vor activa și să se implice în cercetare și dezvoltare. Numărul tinerilor români care aleg să studieze în străinătate continuă să crească de la an la an. Aproximativ 40.000 de tineri români au plecat să studieze în străinătate, potrivit datelor UNESCO. Marea Britanie, Olanda, Spania, Belgia, Germania, Franța și Italia, se numără în topul destinațiilor de studii pentru tinerii români.

În plus, un alt motiv pentru care românii aleg să plece în diaspora este reprezentant de oportunitățile oferite după absolvirea studiilor. În momentul de față, tinerii români sunt în căutare de oportunități de muncă, carieră și dezvoltare profesională, pe care le găsesc în alte țări. Cei mai mulți dintre tinerii români se confruntă cu salarii mici în România, iar în alte țări pot găsi mai ușor un loc de muncă bine plătit și condiții de trai mai bune.

Autoritățile române, prin instituțiile sale, centrale sau locale, depun eforturi constante pentru a-i readuce în România pe românii din Diaspora sau pentru a le face viața mai ușoară acolo unde sunt ei. Eforturile sunt concretizate în: acte normative, decizii locale-punctuale, programe, vizite de lucru, finanțări consistente, facilități fiscale.

Este necesar ca România să continue să lucreze la îmbunătățirea condițiilor sociale, economice și politice pentru a oferi tinerilor oportunități mai bune în țară. Investițiile în educație, cercetare și dezvoltare, precum și îmbunătățirea infrastructurii și mediului de afaceri, pot contribui la atragerea și retenția talentelor în România. De asemenea, este important ca cetățenii români care decid să-și continue viața în diaspora să cunoască care le sunt drepturile și obligațiile în raport cu statul român, cum pot intra mai ușor în contact cu autoritățile române, ce pot rezolva de la distanță, grație digitalizării și mai ales cum își pot păstra unele drepturi chiar dacă sunt la distanță.

TEME DEZBATERE:

INVITAȚI:

CUVÂNT DE DESCHIDERE: Gabi Nuță-Stoica, jurnalist StiriDiaspora.ro

Urmărește dezbaterea

Dezbateri
1
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel