Publicitate
Evenimentul va fi transmis pe platformele: DC News, DC News TV și Știri Diaspora și pe paginile de Facebook și canalele de Youtube ale acestora.
Aproximativ 50.000 de români au emigrat definitiv din România în 2022, conform datelor publicate de INS, aceasta fiind cea mai mare valoare a migrației externe definitive care s-a înregistrat în ultimii 30 de ani în România. De asemenea, cifrele oficiale furnizate de MAE arată că în diaspora sunt 5.7 milioane de români, însă neoficial există cel puțin 8 milioane.
Unul dintre motivele principale pentru care românii aleg să plece în diaspora este căutarea de oportunități de muncă și dezvoltare profesională, pe care le găsesc în alte țări. Mulți aleg să lucreze în domenii precum construcții, sănătate, agricultură, IT, ospitalitate și îngrijirea bătrânilor, aducând astfel o contribuție la economiile țărilor în care se stabilesc. În prezent, țările cu cele mai mari comunități de români sunt Marea Britanie, Germania, Spania și Italia.
Potrivit sondajelor realizate de ȘtiriDiaspora, printre principalele motive care îi împiedică pe românii din străinătate să revină acasă se numără lipsa locurilor de muncă și lipsa unui salariu competitiv în România. Autoritățile române, prin instituțiile sale, centrale sau locale, depun eforturi constante pentru a-i readuce în România pe românii din Diaspora sau pentru a le face viața mai ușoară acolo unde sunt ei. Eforturile sunt concretizate în: acte normative, decizii locale-punctuale, programe, vizite de lucru, finanțări consistente, facilități fiscale.
Pentru a întări legătura dintre românii din diaspora și țara lor de origine este important ca statul român să continue să ofere sprijin și facilități celor care doresc să se întoarcă acasă sau să investească în România. Promovarea oportunităților de angajare, afaceri și investiții, îmbunătățirea serviciilor consulare și crearea unui mediu favorabil pentru reintegrare sunt doar câteva dintre aspectele care pot contribui la atragerea românilor din diaspora înapoi acasă.
De asemenea, este necesar ca cetățenii români care decid să-și continue viața în diaspora să cunoască care le sunt drepturile și obligațiile în raport cu statul român, cum pot intra mai ușor în contact cu autoritățile române, ce pot rezolva de la distanță, grație digitalizării și mai ales cum își pot păstra unele drepturi chiar dacă sunt la distanță.
-Piața muncii din România. Care sunt principalele oportunități pentru românii din diaspora?
-Cum acționează autoritățile locale și centrale pentru a readuce acasă românii din diaspora?
-Ce-i reține pe românii din Diaspora să revină în număr mare acasă.
-Ce își doresc de fapt cele mai mari comunități de români din diaspora?
-Oportunități de investiții pentru românii din diaspora: fonduri europene, programe de finanțare etc.
-Mădălin-Cristian Vasilcoiu, Secretar de Stat Ministerul Muncii și Solidarității Sociale
-Liviu Brătescu, Vicepreședinte Comisia pentru românii de pretutindeni, Senatul României
-Valentin-Ilie Făgărășian, Vicepreședinte Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, Camera Deputaților
-Radu Cosma, Director Direcţia proiecte pentru diaspora şi comunităţi istorice, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni
Rareș Bogdan, Președinte PNL Diaspora
-Mihai Chirica, Primarul Municipiului Iași
-Ștefan Căpătaru, fondatorul HomeFriends.app
-Georgiana Mănăilă, medic român stabilit în Elveția
-Mădălina Hideg, sociolog
-Gabriel Nuță-Stoica, jurnalist stiridiaspora.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News