Întrebat, miercuri seara, la TVR 1, dacă termenul de 1 iunie pentru revenirea la normalitate este realizabil, Valeriu Gheorghiță a răspuns afirmativ, cu condiția ca cel puțin 5 milioane de români să se vaccineze până la finalul lunii mai.
„Nu este o poveste (revenirea la normalitate la 1 iunie – n.r.). Este un început. Important este să atingem acel obiectiv de cel puțin 5 milioane de persoane vaccinate până la sfârșitul lunii mai. Putem să atingem această țintă cu o condiție: ca persoanele să se adreseze centrelor de vaccinare”, a spus Gheorghiță.
Medicul a precizat că a început campania de vaccinare în cabinetele medicilor de familie, în județul Timiș fiind vorba de 50 de astfel de cabinete, urmând ca proiectul să fie extins la nivel național la peste 3.000 de medici de familie, care vor începe vaccinarea din 4 mai.
De asemenea, dr. Valeriu Gheorghiță a spus că vor mai fi deschise aproximativ 144 de cabinete noi pentru vaccinul Pfizer, care vor începe vaccinarea propriu-zisă pe 13 aprilie. Totodată, pe 20 aprilie vor fi deschise alte 41 de cabinete noi cu Pfizer, au fost deschise alte 12 cabinete noi cu Moderna și din 20 aprilie va începe vaccinarea în centre mobile, mai ales în localitățile rurale, unde va fi distribuit serul de la compania Johnson&Johnson, care va fi recepționat, cel mai probabil, pe 19 aprilie.
„Toate aceste lucruri vor trebui să ne ajute să accelerăm ritmul de vaccinare, să depășim cel puțin 100.000 de persoane vaccinate pe zi. Este important să atingem această țintă”, a spus Valeriu Gheorghiță, care recunoaște, însă, că din cauza neîncrederii față de vaccinul AstraZeneca, vaccinarea în România este sub estimările inițiale.
„Această neîncredere în vaccinul de la AstraZeneca se vede în ceea ce noi anticipam că vom avea la acest moment. Calculele mele estimau cel puțin 80.000 de persoane vaccinate, însă sigur că această reticență se vede. Din estimările mele sunt minus 25.000 de persoane. Avem o capacitate mult mai mare de vaccinare în centrele cu AstraZeneca. Este clar că vorbim de o diminuare a adresabilității importantă”, a declarat dr. Gheorghiță.
Întrebat când vor putea renunța români la purtarea obligatorie a măștii, dr. Gheorghiță a spus: „Cu siguranță vor fi stabilite niște momente care vor fi considerate potrivite pentru a ridica o serie de restricții. În primul rând cred că se va recurge de la partea de obligativitate, la partea de înalt recomandat, mai ales pentru anumite condiții. Probabil că la un moment dat, în anumite condiții, cum se întâmplă în SUA (...), unde se dă posibilitatea persoanelor care se întâlnesc în grupuri mici, fiind toți vaccinați, să nu mai poarte masca de protecție. (...). Probabil că aceste măsuri se vor lua treptat, etapă cu etapă, însă, așa cum am spus și cu altă ocazie, la masca de protecție se va renunța ultima oară, va fi ultima redută”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News