Autorităţile spaniole au salvat peştii endemici dintr-un râu secat din cauza secetei prelungite, miercuri, într-o perioadă în care ţara iberică se confruntă cu temperaturi neobişnuit de ridicate, pe care Agenţia de meteorologie din Spania le-a atribuit schimbărilor climatice, informează Reuters.
În oraşul Girona din nord-estul ţării, oficialii locali au folosit şocuri electrice de mică intensitate pentru a amorţi peştii din râul Onyar înainte de a-i captura în pungi de plastic şi de a-i transfera în fluviul Ter, aflat la o distanţă de 10 kilometri şi care are un nivel al apei mult mai ridicat.
Doar peştii endemici din acel râu au fost transferaţi, în timp ce exemplarele din speciile introduse artificial au fost eutanasiate.
Spania a înregistrat 36 de luni consecutive de precipitaţii sub valorile medii. Rezervoarele de apă se află în medie la 50% din capacităţile lor de stocare, însă, în provincia nord-estică Catalonia şi cea sudică Andaluzia, nivelurile acestor rezervoare au scăzut sub pragul de 25%.
Imaginea unor muncitori care încercau să salveze peştii din Onyar, cu apa care le ajungea doar până la jumătatea gambelor, contrastează cu situaţia din ianuarie 2019, când acelaşi râu a ieşit din matcă în timpul unei furtuni.
Luna trecută, în lacul de acumulare Sau, situat la 100 kilometri nord de Barcelona şi care este plin într-un procent de doar 10%, bărcile administraţiei locale au adunat mai multe tone de peşte.
Vieţuitoarele acvatice se chinuiau să supravieţuiască în apele cu un conţinut redus de oxigen şi au trebuit să fie eutanasiate pentru a proteja apa potabilă de riscul de contaminare.
Spania se confruntă în această săptămână cu temperaturi neobişnuit de mari, întâlnite mai degrabă în timpul verii. Agenţia spaniolă de meteorologie (AEMET) a anunţat că aprilie 2023 va fi probabil cea mai călduroasă lună aprilie de la începutul măsurătorilor meteorologice în Peninsula Iberică.
"Deşi fiecare episod termic trebuie să fie analizat în detaliu prin prisma intensităţii şi a perioadei sale de manifestare, fenomenul actual se încadrează în rândul celor care au fost observate şi care sunt cauzate de schimbările climatice", a declarat Ruben del Campo, purtătorul de cuvânt al AEMET.
În raportul lor anual despre starea climei, administratorii Serviciului european Copernicus pentru schimbări climatice au spus că sudul Europei s-a confruntat în 2022 cu cel mai mare număr de zile marcate de "un stres termic foarte mare" din istoria înregistrărilor meteorologice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News