Experţii americani se aşteaptă ca vaccinul "să protejeze împotriva variantelor detectate până în prezent", a informat compania la încheierea testelor. Moderna a precizat totuşi că va lucra la dezvoltarea unei doze adiţionale pentru a creşte protecţia împotriva acestor variante.
"Studiul nu a arătat un impact semnificativ asupra nivelurilor de anticorpi împotriva variantei B.1.1.7 faţă de variantele precedente", a explicat Moderna referitor la tulpina britanică.
În schimb a fost observată o reducere, de şase ori mai mică, a nivelului de anticorpi împotriva variantei sud-africane (B.1.351). În pofida acestei reduceri, "nivelul anticorpilor a rămas peste cel preconizat ca necesar pentru a furniza protecţie", arată Moderna.
Pentru a studia impactul vaccinului, intitulat mRNA-1273, Moderna a efectuat prelevări de sânge de la opt persoane care au primit cele două doze de vaccin şi de la mai multe primate imunizate.
"Suntem încurajaţi de aceste date care ne întăresc încrederea în faptul că vaccinul de la Moderna împotriva COVID-19 ar trebui să protejeze împotriva noilor variante detectate", a declarat Stephane Bancel, citat în comunicat.
"Însă din precauţie (...) lansăm şi un potenţial candidat pentru rapelul împotriva variantei" sud-africane, pentru "a determina dacă este mai eficient pentru a creşte nivelul anticorpilor împotriva acestei tulpini şi altora potenţiale viitoare", a subliniat el.
Compania va testa, de asemenea, impactul injectării unei a treia doze a vaccinului său deja existent.
Rezultatele acestor teste, desfăşurate în colaborare cu National Institutes of Health (NIH), vor fi supuse unei analize a comunităţii ştiinţifice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News