Ministrul Agriculturii, Adrian-Ionuț Chesnoiu, susține că nu s-a pus problema ca România să oprească exporturile pentru a păstra rezerve ca urmare a războiului din Ucraina. Avem stocuri suficiente, spune Chesnoiu.
Potrivit ministrului Agriculturii, stocurile sunt în permanență monitorizate de autorități.
„Nu s-a pus niciodată problema să oprim exporturile. Noi și înainte de 24 februarie am monitorizat stocurile... Stocurile sunt suficiente până după prima recoltă”, a explicat Adrian-Ionuț Chesnoiu.
În plus, Chesnoiu spune că producătorii români vor fi stimulați astfel încât să proceseze mai mult din surpusul realizat de România de materie primă, speculând astfel cererea în creștere din întreaga lume.
În 2021, producția a fost de „3 milioane semințe floarea soarelui, iar necesarul nostru de consum se realizează din 1,2 milioane tone de semințe”, a explicat ministrul Agriculturii.
Restul se procesează și se exportă, a adăugat demnitarul care a anunțat că procesatorii români vor fi ajutați să producă mai mult pentru a acoperi cererea în creștere de pe piața mondială.
De la debutul invaziei ruseşti, în 24 februarie, Ucraina a fost obligată să îşi redirecţioneze exporturile de cereale pe calea ferată spre frontiera de Vest sau spre micile porturi de la Dunăre.
Înainte de începutul războiului, taxa de transbordare a cerealelor în porturile Reni şi Izmail era de 5-6 dolari pe tonă, iar după începerea ostilităţilor a urcat la 12 dolari pe tonă, a scris Vadym Denysenko pe pagina sa de Facebook. Acesta a adăugat că în aprilie taxa a urcat la 15 dolari pe tonă iar pentru mai a fost anunţată o taxă de 20 dolari pe tonă.
Înţeleg câştigul, dar o creştere de patru ori nu mai este o piaţă, este şantaj", susţine Denysenko.
Traderii au confirmat creşterea dar nu au precizat preţurile exacte, în timp ce autorităţile portuare spun că nu au nivelul exact al preţurilor, care este "stabilit de structurile comerciale".
"Vorbim despre importanţa exporturilor, dar, din păcate, toate acestea se transformă pentru unii într-o oportunitate de a câştiga bani şi nu într-o oportunitate de a ajuta într-un fel economia", a afirmat Denysenko.
Ministerul Agriculturii de la Kiev a anunţat săptămâna trecută că Ucraina a exportat 763.000 de tone de cereale în primele 29 de zile ale lunii aprilie, faţă de 2,8 milioane de tone în luna aprilie a anului trecut.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News