Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Unul dintre cei mai temuți criminali români, extrădat pentru executarea sentinței
WhatsApp
Givan "Coco" Iusein autorul unui omor în stațiunea Mamaia a fost în final extrădat de autoritățile canadiene pentru a-și ispăsi pedeapsa de 18 ani de închisoare. 

Givan "Coco" Iusein, în vârstă de 48 de ani, a luptat fără succes sa evite extrădarea în România, invocând încălcări ale drepturilor omului care includ bătăi, torturi și agresiuni sexuale în perioada în care se afla în închisoare în România. El a fost condamnat pentru crimă în 1993, dar a scăpat de arest după trei ani.

Judecătorul Kenneth Campbell a concluzionat că Iusein "a fost probabil supus unei anumite violențe fizice limitate" de poliție imediat după arestarea sa din iulie 1992. Dar acest lucru nu a fost de ajuns pentru a descuraja judecătorul să-l extrădeze Iusein în România pentru a ispăși restul de 15 ani și șapte luni din pedeapsa cu închisoarea.

"Consider că nu a fost supus vreunui abuz violent, tortură, atacuri sexuale și alte pedepse pe care le-a susținut", a declarat Campbell la Curtea Supremă din Toronto, conform presei canadiene. 

Cum a avut loc crima

În anul 1992, Mihai Tudoraşcu, practicant de lupte greco-romane, în vârstă de numai 22 de ani, a fost implicat într-un scandal cu un interlop, Valentin Caravană, zis Cabană. Incidentul a avut loc în faţa Barului Melody din Mamaia. Pentru că nu a reuşit să-l pună la pământ pe Tudoraşcu, Caravană a pus la cale un plan de răzbunare şi şi-a chemat în ajutor doi amici, printre care şi Givan Iusein, zis „Coco“. Plecaţi în căutarea lui Tudoraşcu, cei doi indivizi i-au dat de urmă în zona Castel din Mamaia, unde au tăbărât asupra lui, aplicându-i mai multe lovituri cu cuţitele şi bâtele. După ce l-au lăsat inconştient, zăcând într-o baltă de sânge, suspecţii s-au urcat într-un taxi şi au plecat fără să le pese de soarta victimei, care în scurt timp a decedat.

Anchetatorii au reuşit cu greu, la acea dată, să adune probe împotriva suspecţilor, dat fiind că majoritatea celor care au asistat la incident s-a temut să nu devină şi ei, la rândul lor, victimele agresorilor. Într-un final, cei doi suspecţi au fost judecaţi şi condamnaţi la câte 18 ani de închisoare, iar taximetristul care i-a ajutat să fugă de la locul crimei, a primit 14 ani de puşcărie. Pentru că la acea dată Givan Iusein avea dublă cetăţenie, română şi canadiană, timp de un an acesta a bombardat instanţa cu cereri de întrerupere a executării pedepsei. Lucru care s-a şi întâmplat în anul 1995, când a profitat de eliberare şi fugit din ţară. Condamnatul a invocat motive medicale de încă trei ori, iar eliberarea provizorie a fost prelungită de fiecare dată

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel