Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ungaria începe administrarea vaccinului rusesc Sputnik. UE, avertisment de ultimă oră pentru Orban
WhatsApp
Comisia Europeană a avertizat, joi, Ungaria că administrarea vaccinului anticoronavirus importat din Rusia generează riscuri medicale şi ar putea afecta încrederea publică, informează agenţia Reuters.
Viktor Orban, premierul Ungariei (Sursa foto: Agerpres)

Ungaria a importat joi primele doze ale vaccinului rus Sputnik V, în cadrul unui plan care ar putea conduce la importuri masive şi la producerea vaccinului pe teritoriul ungar, dacă se dovedeşte a fi sigur şi eficient. "Experţii ungari vor avea ocazia să studieze vaccinul în următoarea perioadă şi să ia o decizie bine-fundamentată privind potenţiala utilizare şi aprobare", a declarat Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe.

Însă Comisia Europeană a avertizat Guvernul de la Budapesta în privinţa utilizării unui vaccin neautorizat în spaţiul comunitar. "Întrebarea este dacă un stat membru UE ar vrea să le administreze cetăţenilor un vaccin care nu a fost revizuit de Agenţia Europeană a Medicamentului", a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Vaccinul rusesc Sputnik ar trebuie autorizat de UE

 

Conform reglementărilor europene, vaccinul Sputnik V trebuie autorizat de Agenţia Europeană a Medicamentului înainte de a fi produs sau utilizat în orice stat membru UE.

"Aici se întâlnesc procedura de autorizare şi încrederea în vaccin. Dacă cetăţenii noştri încep să emită dubii privind siguranţa unui vaccin, dacă nu va trece prin evaluări ştiinţifice riguroase pentru dovedirea siguranţei şi eficienţei, va fi mult mai greu să vaccinăm o proporţie suficientă a populaţiei", a precizat reprezentantul Comisiei Europene.

Rusia a anunţat că rezultatele testelor intermediare arată că vaccinul Sputnik V are o eficienţă de 92% în protejarea oamenilor de infectarea cu virusul SARS-CoV-2.

Agenţia Europeană a Medicamentului a anunţat că nu are date din partea Rusiei sau Ungariei privind vaccinul Sputnik V.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel