Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ungaria elimină plafonarea preţurilor la energie pentru gospodăriile cu un consum ridicat
WhatsApp
Ungaria va elimina de la 1 august plafonarea preţurilor la energie şi gaze pentru gospodăriile care au un consum mai ridicat, a anunţat joi Guvernul de la Budapesta, printr-un decret, ceea ce înseamnă că mulţi cetăţeni vor plăti mai mult pentru energia suplimentară pe care o consumă, transmite Reuters, titrează Agerpres.

Măsurile vor ajuta Executivul să acopere 'gaura' din buget, după ce plafonarea preţurilor, în vigoare de aproape un deceniu, a pus o povară semnificativă pe finanţele publice, în condiţiile în care preţul energiei pe plan global a urcat foarte mult.

Conform decretului, gospodăriile din Ungaria vor fi eligibile pentru actualul plafon al preţului energiei dacă vor folosi electricitate de până la 2.523 KWh pe an, dar vor plăti aproximativ dublu în cazul în care consumul depăşeşte acest nivel, deşi Guvernul a dat asigurări că încă va fi sub preţul pieţei.

Ungaria elimină plafonarea preţurilor la energie pentru gospodării

 

Pentru gaze, limita pentru actualul plafon al preţului este 1.729 metri cubi pe an, peste acest nivel aplicându-se preţul pieţei, ceea ce ar reprezenta o creştere de şapte ori.

Anterior, ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, a declarat că Budapesta discută achiziţionarea unei cantităţi mai mari de gaze de pe piaţa mondială, înaintea iernii.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia, inflaţia a crescut semnificativ în Europa Centrală, amplificând presiunile asupra preţurilor deja puternice în urma pandemiei şi determinând băncile centrale să majoreze brusc dobânzile.

Guvernul de la Budapesta a anunţat în noiembrie că preţurile la benzină şi motorină nu pot depăşi 480 forinţi (1,29 dolari) pe litru la benzinării, sub preţurile actuale, de peste 500 de forinţi. De asemenea, în februarie, au fost plafonate preţurile unor alimente de bază. 

 

Vezi și: Németh Zsolt, în România: UE este marele perdant al războiului din Ucraina

 

Toate semnalele arată că Uniunea Europeană este un mare perdant al războiului din Ucraina, a declarat miercuri, la Băile Tuşnad, preşedintele Comisiei de Politică Externă a Parlamentului de la Budapesta, Zsolt Németh.

Zsolt Németh, preşedintele Comisiei de Politică Externă a Parlamentului de la Budapesta, a participat astăzi la o dezbatere dezbatere organizată în cadrul celei de-a 31-a ediţii a Universităţii de Vară Bálvámyos ("Tusványos").

La dezbaterea al cărei temă a fost relaţia între războiul din Ucraina şi Europa Centrală şi de Est, Zsolt Németh a spus că în ceea ce priveşte cursul de schimb al euro, inflaţia şi creşterea preţurilor la energie, pe cerul Europei se adună nori negri, iar acest lucru este însoţit de haosul din diplomaţia internaţională.

În această situaţie, statele din Europa Centrală - dar şi relaţiile dintre Ungaria şi Polonia - sunt supuse unor foarte mari încercări, prin urmare cei din regiune nu pot rămâne puternici decât în măsura în care vor coopera şi îşi vor reprezenta în comun interesele, a spus politicianul ungar.

În prelegerea sa, Zsolt Németh a mai abordat rolul presei în menţinerea unităţii Europei Centrale, problema transporturilor de armament şi cea a sancţiunilor la adresa Rusiei. Oficialul maghiar a explicat că mass-media de astăzi - "care operează ca parte a războiului hibrid" - a lansat, pe mai multe fronturi, un atac asupra prieteniei dintre Ungaria şi Polonia.

Németh Zsolt, în România

 

Potrivit oficialului ungar, în privinţa Poloniei, în mass-media maghiară se poate observa un stereotip pro America, în timp ce în presa poloneză avem o situaţie inversă, Ungaria fiind prezentată ca având o atitudine pro Rusia. Mass-media este liberă în ambele ţări, mai liberă decât în multe dintre statele vest-europene, dar în cazul unei "relaţii nepotrivite" poate limita foarte mult libertatea de mişcare politică a unei ţări, a avertizat Zsolt Németh.

Citește în continuare AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel