Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ungaria a cumpărat o termocentrală de la prietenul lui Viktor Orban
WhatsApp
Holdingul ungar Opus Global, deţinut de Lorinc Meszaros, prietenul din copilărie al premierului ungar Viktor Orban, a anunţat luni vânzarea către o companie de stat a pachetului majoritar de acţiuni la termocentrala pe lignit Matra, preţul tranzacţiei nefiind dat publicităţii, transmite Bloomberg.

În urma acestei tranzacţii, semnată luni de Opus Global şi compania energetică de stat MVM, costurile estimate la un miliard de dolari pentru modernizarea termocentralei astfel încât aceasta să respecte normele de mediu vor fi suportate de contribuabili şi nu de grupul lui Lorinc Meszaros.

Amplasată în nordul Ungariei, termocentrala Matra are cinci unităţi care funcţionează pe lignit, cu o capacitate totală de 884 Megwaţi, şi două unităţi mai mici pe gaze naturale cu o capacitate de 66 Megawaţi. Construită între 1969 şi 1972, aceasta este a doua mare centrală pentru producţia de electricitate din Ungaria.

Cum va fi modernizată centrala 



Ministrul ungar al Inovaţiei şi Tehnologiei, Laszlo Palkovics, a declarat vineri că Guvernul de la Budapesta intenţionează să construiască o turbină pe gaze cu o capacitate de 500 de Megawaţi în cadrul lucrărilor de modernizare a centralei Matra, ale căror costuri sunt estimate la 300 miliarde forinţi (un miliard de dolari). Palkovics a subliniat că acest proiect va fi finanţat parţial cu fonduri europene iar Guvernul ungar nu va majora preţurile la electricitate pentru a acoperi restul notei de plată.

Opus, un conglomerat cu afaceri în diferite domenii precum energie, finanţe, construcţii şi turism, a preluat anul trecut o participaţie de 73% din acţiunile termocentralei Matra. Deşi termocentrala a înregistrat pierderi atât în 2017 cât şi în 2018, parţial din cauza majorării preţurilor la certificatele de poluare, acest lucru nu i-a împiedicat pe acţionari să aprobe acordarea unor dividende în valoare de 11,2 miliarde forinţi pentru exerciţiul financiar 2018.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel