Un vulcan din Islanda a erupt joi pentru a doua oară anul acesta, aruncând lavă până la 80 de metri în aer, în a șasea erupție pe peninsula Reykjanes din sud-vest de la 2021. În imaginile surprinse de camerele situate în zonă se pot observa fântâni de rocă topită portocaliu viu ieșind din fisuri din pământ, într-un contrast puternic cu cerul încă întunecat al nopții.
"Avertisment: O erupție vulcanică a început la nord de Sylingarfell", este mesajul postat pe site-ul biroului meteorologic al țării.
Activitatea seismică intensă a început în jurul orei 5:30 dimineața, iar erupția în sine a început aproximativ 30 de minute mai târziu.
Fisura eruptivă avea aproximativ 3 km lungime, a spus biroul meteorologic, adăugând că se crede că erupția a avut loc în același loc cu o erupție din 18 decembrie.
Stațiunea termală din apropiere, Blue Lagoon, a fost închisă joi, se arată în comunicat.
Ultima erupție din zonă a început pe 14 ianuarie și a durat aproximativ două zile, curgerile de lavă ajungând la marginea orașului pescăresc Grindavik, unde cei aproape de 4.000 de locuitori au fost evacuați, incendiind câteva case.
Erupția de joi a avut loc la o oarecare distanță de Grindavik și este puțin probabil să reprezinte o amenințare directă pentru oraș, a declarat pentru Reuters geofizicianul islandez Ari Trausti Gudmundsson.
"Dar ar putea reprezenta o amenințare pentru drumul către Grindavik și ar putea reprezenta o amenințare pentru centrala electrică și chiar pentru Blue Lagoon", a spus el, adăugând că riscul depinde de câtă lavă curge în final din pământ.
Erupțiile din Reykjanes sunt așa-numitele erupții fisurale, adesea denumite de tip islandez. Ele nu conduc de obicei la explozii mari sau la o producție semnificativă de cenușă dispersată în stratosferă.
Aeroportul internațional Keflavik din Reykjavik a fost deschis și funcționa "în mod obișnuit", a declarat pe site-ul său operatorul aeroportului Isavia.
Autoritățile islandeze au început în noiembrie să construiască diguri care pot ajuta la devierea curgerilor de lavă arzătoare departe de case și infrastructura critică.
În ciuda reducerii nivelului de amenințare a sistemului vulcanic, autoritățile locale au avertizat asupra unor noi erupții, deoarece terenul continua să se ridice în zonă din cauza magmei acumulate în subteran.
Islanda, care are aproximativ dimensiunea statului american Kentucky, se mândrește cu peste 30 de vulcani activi, făcând din insula nord-europeană o destinație de top pentru turismul vulcanic - un segment de nișă care atrage mii de căutători de senzații tari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News