Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Un vortex polar lovește toată Europa. Se anunță ger năpraznic și zăpezi, de săptămâna viitoare
WhatsApp
Un vortex polar lovește chiar și zonele calde din Europa. Se anunță ninsori și o scădere drastică a temperaturilor. 

După o lună de vreme anormal de caldă, primele ninsori au avut loc recent în Apeninii italieni și iarna ar putea ajunge în sfârșit la mijlocul lunii ianuarie. Acest lucru este confirmat de modelele matematice care prevăd o explozie de aer rece, un „vortex polar” în drum spre toată Europa începând de la jumătatea săptămânii viitoare.

„Acum suntem surprinși de sosirea zăpezii, dar ar trebui să fie normal pentru aceste date” comentează Gabriele Serafini meteorolog italian în cazu AMPRO și manager al paginii Meteo Lazio: „Începând de săptămâna viitoare, cu 17 ianuarie, iarna s-ar putea activa, odată cu sosirea acestui val de aer rece", a mai spus acesta. 

Temperaturi extreme în unele zone din Italia

 

Deja în ultimele zile frigul a sosit în centrul Italiei și la Roma cu o scădere semnificativă a temperaturii resimțite. Azi dimineata în Campo Felice au fost -18 grade. „Deja în această seară vom fi loviți de o răcire rapidă care va afecta și Lazio. Între diseară și mâine dimineață va mai nine la altitudini cuprinse între 1200 și 1400 de metri" explică meteorologul Serafini. După aceste zile mai reci, însă, temperatura ar trebui să rămână stabilă în weekend și nu vor mai fi precipitații: „Va fi iarnă, dar se anunță un weekend uscat”.   

Când ninge în 2023? Din 17 ianuarie vine gerul 

 

De la mijlocul săptămânii viitoare, însă, vremea s-ar putea schimba din nou și ne readuce iarna de altă dată. „Modelele de prognoză confirmă sosirea aerului rece în Italia cu formarea unui vârtej de joasă presiune care va aduce zăpadă și ger". 

Deci iarna va începe oficial la jumătatea lunii ianuarie? 

„Este încă prea devreme să spunem”, subliniază Serafini „Va fi o fază de ieșire pe care nu putem ști dacă căldura va reveni la presiunea înaltă mai târziu. Ninsorile importante din acele zile vor duce însă la redeschiderea stațiunilor de schi și în Apenini și cu siguranță vor facilita activitățile economice de iarnă din zonă”. 

Aerul polar care sosește în Italia va aduce ninsori chiar și la altitudini mari de deal, dar nu și în Roma, unde vor fi în mare parte ploi. „Având în vedere masa de aer preconizată, zăpada ar putea ajunge pe dealurile din Lazio la 700-800 de metri, la Castelli Romani, lucru care nu s-a întâmplat deloc în această iarnă. 

În sud, următoarele săptămâni vor fi marcate de vreme rea din cauza contrastului aerului cald din bazinul Mediteranei și aerului rece din nordul Europei. „Probabil că zăpada ar putea reveni și pe Etna pe cele mai înalte vârfuri”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel