Lucian Onujec are 38 de ani şi este instructor de fitness şi culturism, domeniu în care a obţinut rezultate rezonabile, în ultimii ani, însă o altă pasiune l-a făcut celebru în toată ţara. De circa 20 de ani, creşte iepuri din rasa Uriaş german.
Deşi greutatea optimă pentru această rasă este în jur de opt kilograme, iepurii crescuţi de bănăţean depăşesc 10 kilograme. Valoarea lor nu este dată doar de greutate, ci şi de criterii care sunt punctate foarte bine în concursurile naţionale şi europene.
De altfel, iepurii lui Lucian a obţinut de patru ori titlul naţional şi au mai multe calificări la Campionatele Europene, unde au obţinut cel mai mult 96.5 puncte din 100 posibile. Ca să ajungă la acest nivel, nu a fost necesară doar pasiunea, ci şi multă documentare şi experienţă.
"Iepuri am de copil, numai n-am avut niciodată iepuri de rasă. Am avut un prieten foarte bun cu care încă ţin legătură. El avea iepuri, porumbei. La un moment dat, el a plecat la facultate la Timişoara, când am terminat cu bacul şi mi-am ales cel mai mare iepure pe care l-am pus în cuşca câinelui. Aşa am pornit. Am avut primul iepure în cuşca câinelui şi pusă o sită, pentru că nu aveam unde să-l ţin. Nimeni nu mi-a zis că iepurii trebuie să fie grei, că e un concurs şi eu tot îl cântăream. Din ce am auzit de la alţii, cam şase kilograme atunci era enorm de mult şi eu nu reuşeam să trec de cinci kilograme şi ceva", povesteşte tânărul.
Lucian a dorit mereu să înveţe de la cei mai buni în domeniu. Înainte să-l întâlnească pe cel mai experimentat crescător din România, Lucian a primit primul său iepure de rasă de la tatăl său.
"În ziua de azi, pot să-ţi spun că am patru campionate europene la care am participat. Titluri naţionale am vreo trei sau patru. Cel mai important titlu naţional pe care l-am câştigat la Caransebeş, în 2016, am fost campion naţional pe colecţie, pe toţi patru, şi campion naţional mascul", povesteşte Lucian Onujec.
Acum, este nelipsit de la expoziţiile din Germania. S-a împrietenit cu cei mai importanţi crescători de acolo şi a făcut şcoala de arbitri. Despre nivelul la care a ajuns spune că este mai mult ştiinţă decât pasiune. "În fiecare zi, studiez despre alimentaţie, despre temperatură, despre bolile iepurilor, despre absolut tot. Am investit vreo 15 - 20.000 de euro cu climă, exact cum trebuie pentru un iepure. Am considerat că un iepure trebuie să aibă cuşti mari, pentru că el, dacă are cuşcă mare, are şi foarte mult oxigen", spune Lucian.
Crescătorul din Banat mai are în momentul de faţă circa 25 de exemplare adulte, dar anul acesta a avut şi peste 120 de pui şi tineret. Mai creşte şi porumbei voiajori, cu care merge la competiţii, şi pisici. În cei peste 20 de ani de când creşte iepuri, a avut şi pierderi, chiar şi un iepure campion, care cu o zi înainte de expoziţie i-a murit subit. Toate aceste lucruri nu-l descurajează, ci îl fac să studieze mai mult şi să-şi continue munca cu pasiune, a povestit tânărul pentru Radio Timișoara, potrivit Rador.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News