Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Un tânăr de 27 de ani povestește de ce a ales să se mute în Spania: „Aici câștig de două ori mai mult”
WhatsApp
Erik, un tânăr de 27 de ani originar din Genova, Italia, a luat o decizie curajoasă și importantă în septembrie 2022, când s-a mutat la Madrid. Într-un interviu acordat pentru Fanpage.it, Erik a împărtășit motivele pentru care a ales să trăiască în Spania și cum această decizie i-a schimbat viața.
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: pixabay.comUn tânăr de 27 de ani povestește de ce a ales să se mute în Spania: „Aici câștig de două ori mai mult”

Atracția sa pentru stilul de viață spaniol l-a determinat să facă mai multe încercări de a se stabili în această țară, însă abia în 2022 a reușit să își împlinească visul.

„Întotdeauna am avut o slăbiciune pentru modul în care spaniolii trăiesc viața. Prima dată am încercat să mă mut când aveam 20 de ani, când un prieten de-al meu a plecat să locuiască în Granada. Cumpărasem bilete de avion și toate cele, dar în cele din urmă, chiar înainte de plecare, nu m-am simțit în stare,” povestește Erik. 

După pandemie, Erik a profitat de un voucher pentru un bilet de avion și, în același timp, a aflat că o prietenă pleacă în Erasmus la Madrid. A călătorit împreună cu ea și, după o săptămână petrecută în capitala Spaniei, a realizat că Madridul este locul potrivit pentru el.

„Când m-am întors la Genova, mi-am dat seama că îmi plăcuse foarte mult, văzusem că acolo exista o calitate a vieții foarte ridicată, părea orașul perfect,” spune el.

 

„În Italia totul este mai dificil decât în Spania”

 

Cu toate acestea, încercarea de a se stabili în Madrid nu a fost lipsită de dificultăți. După ce și-a pierdut locul de muncă în Italia, a decis să plece definitiv în Spania. „Părinții mei mi-au spus că va trebui să mă întrețin singur și, imediat ce m-am întors la Madrid, mi-am făcut toate documentele necesare pentru a lucra,” explică Erik.

Problema principală a fost obținerea Seguridad Social, necesară pentru a putea munci legal în Spania, dar pentru aceasta avea nevoie de un loc de muncă, creându-se astfel un cerc vicios.

În timp ce își căuta un loc de muncă, Erik a început și o relație cu fata cu care plecase la Madrid. Aceasta era pe punctul de a-și termina Erasmus-ul și ar fi trebuit să se întoarcă în Italia.

„M-am întors cu ea pentru că nu-mi găseam un loc de muncă. Deși până atunci găsisem totul acolo: casă, prieteni, rutina mea,” spune Erik. Întors în Italia, relația lor s-a deteriorat și s-a încheiat, iar Erik a ratat o oportunitate de a lucra în portul Genova din cauza unor întârzieri administrative.

În cele din urmă, Erik a răspuns unui anunț pentru BBVA, un grup bancar multinațional spaniol, care căuta persoane vorbitoare de italiană pentru o sucursală online. După o lună de formare, a început să lucreze la sfârșitul lunii noiembrie și, la sfârșitul lunii ianuarie, i s-a oferit un contract permanent.

„Acum, pe lângă muncă, urmez un curs pentru a mă specializa în securitate cibernetică și inteligență artificială. Mi-am dat seama că în Spania este ușor să lucrezi și să studiezi, este mai practic și nota de trecere este 5,” explică Erik.

 

Erik compară lumea muncii din Spania cu cea din Italia

 

„Oamenii din Italia învață foarte mult și apoi sunt plătiți foarte puțin, în timp ce alții cu aceeași vârstă și aceeași pregătire din Madrid câștigă de două ori mai mult,” afirmă el. Erik observă că în Spania există o mai mare deschidere și oportunități pentru tineri, în timp ce în Italia, lipsa de locuri de muncă stabile și salariile mici descurajează tinerii.

Viața în Madrid îi oferă lui Erik numeroase satisfacții.

„În Madrid este întotdeauna ceva de făcut și există atât de multe restaurante diferite. Petreci mult timp în oraș și poți decide chiar și în ultimul moment să ieși cu prietenii la un pahar, pentru că nu cheltui atât de mult,” spune el. De asemenea, subliniază eficiența mijloacelor de transport și atmosfera vibrantă a orașului.

Erik este convins că a făcut alegerea potrivită mutându-se în Spania și recomandă această țară oricărei persoane care dorește o experiență în străinătate, într-un loc cu oameni deschiși și oportunități profesionale.

„Spania este una dintre țările cele mai asemănătoare cu Italia, așa că un italian se poate simți aici un pic mai acasă decât în alte țări,” concluzionează el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel