Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Un studiu arată că 85% din populaţia Indoneziei are anticorpi
WhatsApp
Peste 85% din populaţia Indoneziei are anticorpi împotriva coronavirusului, arată un studiu comandat de guvernul de la Jakarta, ale cărui rezultate au fost preluate joi de Reuters.
Fotografie creată de Edward Jenner, de la Pexels

Epidemiologii avertizează însă că nu este clar dacă imunitatea respectivă poate contribui la limitarea unui val nou de infecţii, scrie Agerpres. Studiul efectuat în perioada octombrie-decembrie 2021 de cercetători de la Universitatea Indoneziei, pe circa 22.000 de subiecţi, arată că indonezienii au dezvoltat anticorpi atât din cauza infectării cu coronavirus, cât şi ca urmare a vaccinării.

Pandu Riono, epidemiolog care a contribuit la studiu, afirmă că nivelul de imunitate poate explica de ce nu s-a produs un salt semnificativ al numărului de infectări faţă de la mijlocul anului trecut.

În Indonezia, valul al doilea al epidemiei, provocat de varianta Delta a virusului, a avut loc în iulie şi august 2021, ajungându-se la un maxim de 50.000 de infectări pe zi, după care rata a scăzut la câteva sute zilnic, în ultimele luni.

Protecţie împotriva variantelor noi



Anticorpii pot conferi o oarecare protecţie împotriva variantelor noi, inclusiv Omicron, care este foarte contagioasă, a arătat Pandu, adăugând însă că situaţia nu va fi clară decât peste câteva luni.

În Indonezia s-au înregistrat peste 250 de infectări cu Omicron, însă cele mai multe au provenit din străinătate. Puţinele cazuri locale nu au declanşat genul de creştere observat în alte ţări.

Pandu a declarat că studiul nu contrazice nevoia creşterii ratei de vaccinare, chiar şi în rândul celor deja infectaţi. "Ideea este să se dezvolte o imunitate hibridă la majoritatea populaţiei, pentru a controla pandemia", a spus el, referindu-se la imunitatea mai puternică a celor care sunt şi vaccinaţi, dar au trecut şi prin boală.

Gradul de vaccinare



Gradul de vaccinare completă în Indonezia este puţin peste 42%, la o populaţie de 270 de milioane.

Rezultatele studiului sunt analizate în continuare pentru a se evalua cum pot diferitele tipuri de vaccin să contribuie la niveluri diferite de anticorpi, a explicat Pandu.

Epidemiologul Dicky Budiman de la Univesitatea Griffith din Australia, care nu a fost implicat în studiu, a afirmat că rezultatele trebuie privite cu circumspecţie, deoarece ratele de vaccinare din Indonezia sunt mai mici decât în multe ţări şi nu există nicio garanţie privind durabilitatea anticorpilor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel