Ţările UE au rămas în urma Statelor Unite şi a fostei membre a blocului Marea Britanie în ce priveşte distribuirea vaccinurilor anti-COVID-19, ceea ce a generat presiuni asupra guvernelor în vederea accelerării programului de vaccinare, notează Reuters.
Vecina Croaţiei Ungaria, care a avut de-a lungul timpului mai multe diferende cu Bruxellesul, este deocamdată singura ţară din UE care a început să folosească vaccinurile rusesc şi chinezesc fără să mai aştepte aprobarea acestora de către agenţia Uniunii Europene de reglementare pentru medicamente EMA.
Ministrul croat al sănătăţii a afirmat într-un interviu acordat postului public de radio că a discutat despre achiziţionarea vaccinului rus Sputnik V cu ambasadorul Rusiei în Croaţia.
Rusia intenţionează să solicite aprobarea acestui vaccin de către EMA, dar Croaţia nu va aştepta neapărat până atunci, a spus Beros.
"Am stabilit contacte diplomatice. Este doar o continuare a eforturilor guvernului de a asigura un vaccin gratuit pentru toţi cetăţenii", a subliniat ministrul, potrivit căruia "contează doar două criterii: eficienţa şi siguranţa".
Autoritatea croată pentru medicamente Halmed poate aproba vaccinul în procedură de urgenţă dacă va fi necesar, a explicat el.
"Avem în vedere procurarea acestui vaccin mai devreme în ce ne priveşte. Depinde de experţii noştri să se informeze privind eficienţa şi siguranţa vaccinului şi cerinţele de reglementare. Am cerut deja Halmed să facă acest lucru şi aşteptăm răspunsul lor în câteva zile", a afirmat Vili Beros.
"Fiecare guvern trebuie să aibă grijă de sănătatea cetăţenilor săi. Nu este nelegitim să cauţi soluţii şi în afara Uniunii Europene, mai ales dacă există o întârziere în livrări în cadrul UE", a notat responsabilul croat.
Ministrul nu a menţionat ce cantitate din vaccinul rusesc ar vrea să comande Croaţia, dar conform portalului de ştiri jutarnji.hr ar putea fi vorba de cel puţin 1 milion de doze, ceea ce ar permite vaccinarea completă a 500.000 de persoane în acest stat balcanic cu 4 milioane de locuitori.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News