Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Un român și doi moldoveni au ascuns într-un TIR din Belgia pachete cu drogul "Zombie" 
WhatsApp
Trei traficanți de droguri, doi cetățeni din Republica Moldova și un român, au fost prinși în flagrant de procurorii DIICOT, la București, în timp ce descărcau dintr-un TIR sosit din Belgia zece pachete ce conțineau drogul "Zombie". 
(Foto: Freepik)

Procurorii DIICOT au desfășurat o operațiune de amploare în București, ce a dus la prinderea în flagrant a trei traficanți de droguri, doi cetățeni din Republica Moldova și un român. Aceștia au fost surprinși în timp ce descărcau zece pachete ce conțineau drogul cunoscut sub denumirea de "Zombie", o substanță psihoactivă periculoasă, cu o valoare de piață estimată la 200.000 de euro. Pachetele proveneau din Belgia, fiind transportate cu un TIR, al cărui șofer era chiar liderul rețelei.

Conform informațiilor oferite de DIICOT, capul acestei grupări infracționale este un bărbat de 37 de ani din Republica Moldova, care a reușit, de-a lungul anilor, să stabilească numeroase conexiuni în comunitățile traficanților de droguri din Europa. El era activ în Belgia, Olanda și Germania, țări unde a creat o rețea de distribuție de substanțe psihoactive, extinsă ulterior și în România. Acesta nu acționa singur, ci se folosea de alți conaționali, pe care îi recruta și îi transforma în curieri pentru a facilita transportul și distribuția drogurilor. În plus, rețeaua sa includea și clienți din România, unde afacerea sa ilegală a prins rădăcini.

Pentru a combate această rețea transnațională de trafic de droguri, autoritățile din România și Republica Moldova au colaborat sub egida EUROJUST, o agenție europeană de cooperare judiciară în materie penală. Astfel, la sfârșitul lunii mai, a fost semnat un acord între cele două țări pentru crearea unei echipe comune de anchetă, având ca scop destructurarea acestei organizații infracționale.

Acțiunea decisivă s-a desfășurat în dimineața zilei de 13 septembrie, când liderul rețelei a sosit în România din Belgia, conducând personal un ansamblu rutier încărcat cu droguri. La scurt timp după sosire, el a fost surprins în flagrant alături de doi complici – un conațional și un cetățean român – în timp ce descărcau și manipulau pachetele ce conțineau substanța psihoactivă 2-PEA, cunoscută sub denumirea populară de "Zombie."

Drogul Zombie face ravagii în România

 

După reținerea celor trei traficanți, autoritățile au continuat investigațiile pentru a aduna mai multe dovezi privind implicarea acestora în traficul de droguri. Anchetatorii au descoperit că drogurile transportate urmau să fie distribuite pe piața din România, unde rețeaua de clienți se extindea rapid. Drogul "Zombie" este cunoscut pentru efectele devastatoare asupra consumatorilor, provocând halucinații puternice și, în unele cazuri, violență extremă, fiind unul dintre cele mai periculoase tipuri de substanțe psihoactive.

În urma acțiunii, liderul grupării și cei doi complici au fost arestați preventiv. Un magistrat a dispus ca aceștia să fie reținuți pentru o perioadă de 30 de zile, timp în care procurorii vor continua cercetările pentru a destrăma întreaga rețea și a identifica toate persoanele implicate. De asemenea, colaborarea cu autoritățile din Belgia, Olanda și Germania rămâne activă, pentru a identifica și alți membri ai grupării care ar putea fi implicați în traficul internațional de droguri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
pixel