Andrei Mărgeloiu studiază inteligența artificială la Universitatea din Cambridge, Anglia, alături de cei mai buni studenţi din lume.
Tânărul a absolvit Colegiul Național Tudor Vladimirescu din Târgu-Jiu, în 2016, iar în timpul liceului a obținut trei medalii de aur la Olimpiada Națională de Informatică.
Plecat în Marea Britanie, în 2016, Andrei a fost declarat cel mai bun student după primul an de studiu.
În 2019 a absolvit Facultatea de Informatică a University College London (UCL) cu cea mai înaltă distincţie, First Class Honours, având a doua medie generală din promoţia sa.
„Am plecat după ce am terminat liceul să studiez informatică, la University College London. Am fost primit ca orice alt student, în niciun fel special. Cum am reușit să mă remarc? A fost faptul că am venit cu experiență de la Olimpiada Națională de Informatică. În liceu am obținut trei medalii de aur la Olimpiada Națională de Informatică. Și în timpul facultății sunt concursuri de programare și am reprezentat echipa facultății în concursurile de programare. Am făcut parte din echipa care a reprezentat universitatea. S-a și întâmplat să obțin rezultate bune. Acesta a fost un mod în care m-am remarcat și un alt mod a fost faptul că am obținut note foarte mari în primul an și am avut cea mai mare notă din primul an, din Secția de Informatică și am fost declarat și cel mai bun student", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Andrei Mărgeloiu.
Tânărul de 22 de ani este convins că în primul an de studiu în Anglia a fost declarat cel mai bun student din întreaga facultate de inginerie tocmai pentru munca depusă în timpul liceului în România și în urma participărilor la olimpiade.
„Ce se vede la exterior e rezultatul muncii din liceu, fundația, baza mi-am făcut-o în urma olimpiadelor. Au fost ca o cascadă. Rezultatele de la olimpiadă m-au ajutat să fiu primul în anul întâi. În anul II am aplicat și am fost numit cel mai bun student de licențe, român, din Marea Britanie, de ambasadorul României în Londra. Și asta m-a făcut, două luni mai târziu, tot în anul II, să fiu declarat și în top 3 studenți români în Europa", mai spune Andrei.
Dornic să se afirme, dar și să dovedească faptul că rezultatele obținute până atunci nu au fost întâmplătoare, Andrei a continuat să participe la concursuri și chiar a condus echipa facultății.
„Am continuat și cu concursurile de programare și am condus echipa facultății, care s-a calificat, la Google HashCode, cel mai mare concurs de programare organizat de Google la nivel mondial. Primele 2% din echipe s-au calificat, noi am fost printre acestea. Ne-am calificat la faza internațională", povestește Andrei.
De ceva timp, nu a mai continuat să participe la concursuri, pentru că, anul viitor, își dorește să facă doctoratul în „inteligență artificială".
„Fac un master tot în informatică, la Universitatea din Cambridge, iar teza mea și spre ce mă axez este inteligența artificială. Îmi doresc să fac asta mai departe și la doctorat. Toate lucrurile din inteligența artificială sunt făcute prin a recunoaște, scopul este să recunoască o tendință care se întâmplă în realitate. Spre exemplu, să recunoască ce ne place nouă pe internet, de exemplu pe Youtube, să ne arate videoclipurile care ne plac, să ne recomande ceva sau în poze să recunoască animale, mașini, momentan nu gândește, ci doar învață să recunoască anumite obiecte pe care noi le învățăm să le recunoască. Am avut anul trecut câteva oferte să mă duc la internship-uri, am avut ofertă de la Google și de la Microsoft, dar am ales să merg la altă companie, iar anul acesta nu am aplicat pentru joburi, pentru că îmi doresc să fac doctoratul și doctoratul e full time aici, nu poți să lucrezi în același timp. Deci nu am aplicat, îmi doresc să merg la doctorat, care durează patru ani și după aceea îmi doresc să creez o companie", susține tânărul din Târgu-Jiu, care vrea să-și ia doctoratul tot în Marea Britanie.
Deși numele lui este cunoscut în străinătate, Andrei Mărgeloiu spune că din România nu l-a căutat nimeni niciodată. Nici pentru el, în acest moment, România nu este o opțiune, pentru că i se pare că lucrurile se schimbă greu.
„Momentan încerc să fac doctoratul în străinătate. Nu m-a căutat niciodată nimeni din România. Sunt la curent cu ce se întâmplă, în fiecare zi citesc ce se întâmplă. Nu e zi în care să nu citesc știrile. Sunt o persoană pozitivă, direcția României mi se pare o direcție bună. Per total, cred că mergem într-o direcție bună, dar, ca toate lucrurile, durează mult până se schimbă. Mie îmi place când vin pe acasă, dar nu mi se pare că ce încerc să fac acum își are un loc în țară. Am plecat, pentru că mi-am dorit o șansă la o educație mai bună", spune Andrei Mărgeloiu.
Întrebat dacă se simte discriminat de englezi, Andrei a spus că se simte mai degrabă apreciat în străinătate. Spre deosebire de ceea ce se întâmplă în Anglia, Andrei afirmă că atunci când era în țară, deși obținea rezultate, nu a fost niciodată băgat în seamă.
„Când am fost în țară și obțineam rezultate, nu am fost niciodată băgat în seamă și nu o zic cu tentă de rău, dar nu era nimic special. Mergeam la o grămadă de olimpiade și multă lume lua medalii, adică nu era nimic special și eram și mic, probabil aveam una, două medalii, cu timpul se mai acumulează lucruri. Probabil că aici sunt mai apreciat, dar întrebarea se pune de cine sunt apreciat. În mediul academic, de obicei, copiii români care pleacă sunt copii buni, cu rezultate, suntem văzuți bine, nu suntem văzuți rău în mediul academic. De obicei, lumea nu este prea curioasă să afle despre România. Dacă cineva își face o imagine despre țările europene, sunt anumite părți ale Europei în care nimeni nu are nimic în cap, nu vezi nimic când te gândești la ea și România e una dintre acele țări. De exemplu, dacă mă gândesc la Ucraina, nu îmi vine nimic în cap, în afară de niște orașe comuniste, să zic, pe când dacă te gândești la Paris, vezi turnul. Așa că lumea nu prea e interesată să afle despre România. Sunt multe lucruri, dar nu sunt popularizate și lumea nu știe. Când te gândești la România, este tărâm gol, nu apare nimic în mintea unui om", a încheiat Andrei Mărgeloiu.
Andrei are și un canal de Youtube, pe care publică, în fiecare săptămână, păreri despre ce se întâmplă în jurul său și ceea ce se întâmplă la masterat.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News